Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zorg dat uw werknemers niet gek worden van de herrie

14 februari 2011 - Bijna 70 procent van de Nederlandse werknemers heeft concentratieproblemen door hard pratende collega’s, luide apparaten en geluiden van buiten. Dat blijkt uit een inventarisatie van JuroFoon.

Volgens de arboregels bereikt men de veiligheidsgrens bij een blootstelling aan een geluidsniveau van 80 decibel gedurende acht uur per dag. Hogere geluidssterkten kunnen blijvende gehoorschade veroorzaken. Geluidshinder op het werk kan echter meer dan alleen het gehoor schaden. Zo kan het leiden tot arbeidsgebonden stress en schadelijk zijn voor de geestelijke gezondheid. "Deze risico’s zijn moeilijk meetbaar en daardoor nauwelijks juridisch vast te leggen. Dit terwijl het voor zowel werkgevers als werknemers nadelen oplevert," aldus Kruyswijk. 

Flinke risico's
Hard pratende collega’s zijn de grootste irritatiefactor, maar liefst 41,3 procent van de respondenten ergert zich hieraan. Luide apparaten zijn in 18,8 procent van de gevallen oorzaak van concentratieverlies en bij 8,6 procent zorgen geluiden van buiten voor onrust. Michael Kruyswijk van JuroFoon: "Deze vormen van geluidsoverlast worden vaak onderschat. Er zijn echter flinke risico’s aan verbonden." 

Risico’s beperken
Naast de bekende arboregels, moet u als werkgever ook oog hebben voor andere gevaren van geluidsoverlast. Met onderstaande tips kunnen risico’s eenvoudig worden beperkt:
• Zorg dat werknemers klachten over zaken als geluidsoverlast eenvoudig ergens kunnen aangeven.
• Neem de bron van de geluidshinder zoveel mogelijk weg, bijvoorbeeld door oude, luide apparaten te vervangen.
• Wanneer dat niet mogelijk is, kan de blootstellingtijd aan de bron worden verkort.
• Als de blootstellingtijd niet kan worden verkort, kunnen in overleg met de werknemer gehoorbeschermers worden ingezet.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.