Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemers: aanbestedingswet nog te vrijblijvend

5 augustus 2010 - Het voorstel voor een nieuwe aanbestedingswet dat door het kabinet is goedgekeurd blijft te vrijblijvend voor aanbestedingen die niet Europees te hoeven worden gedaan. Hierdoor blijft het risico bestaan dat het woud aan verschillende lokale regels niet verdwijnt, aanbestedende diensten te risicomijdend blijven en toegang voor het MKB beperkt blijft.

Dat zeggen ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De minister van economische zaken komt het bedrijfsleven wel tegemoet door voor grote opdrachten (boven de Europese drempels) meer uniforme regels in te voeren met meer aandacht voor redelijkheid en proportionaliteit. Ook zijn
VNO-NCW en MKB-Nederland blij met het voornemen van de minister een klachtenregeling in te voeren, waardoor aanbestedingsfouten tussentijds kunnen worden bijgesteld. 

Blok aan het been
De huidige aanbestedingspraktijk vormt voor ondernemers een blok aan het been. Bedrijven voldoen bijvoorbeeld niet aan omzeteisen of ze mogen niet meedoen omdat ze niet eerder een vergelijkbaar project hebben uitgevoerd. Van stimuleren van de concurrentie is dan geen sprake. 

Clusteren
Groot probleem is het toenemend gebruik om van verschillende opdrachten één mega opdracht te maken (clusteren). Hierdoor wordt de opdracht zodanig groot, dat het mkb geen kans maakt. VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen dat lokale overheden door bezuinigingen nog meer risicomijdend zullen optreden, de laagste prijs voorrang krijgt op kwaliteit en dat overheden meer opdrachten zullen clusteren.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.