Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemer inspireert jongeren

10 februari 2011 - Ondernemers blijken inspirerende voorbeelden voor jongeren. Steeds meer jongeren willen ondernemer worden. Stichting Jong Ondernemen zag het aantal aanmeldingen voor haar onderwijsprogramma’s met maar liefst tien procent stijgen in het afgelopen jaar.

Volgens VNO-NCW is dit een buitengewoon positieve ontwikkeling, omdat jonge ondernemers essentieel zijn voor de groei van de werkgelegenheid en de innovatiekracht van de economie. Onderwijsinstellingen juichen deze ontwikkeling eveneens toe: ondernemende jongeren blijken weerbaarder en nemen meer verantwoordelijkheid. 

Hot
Het is onder jongeren ‘hot’ om een eigen bedrijfje te beginnen. Zo zijn afgelopen studiejaar maar liefst 11.800 studenten gestart met een studentbedrijf. De generatie Y denkt er niet over om een leven lang bij één baas te werken en zoekt naar wegen om op een meer uitdagende manier vorm te geven aan haar ambities. Opvallend is dat dit beeld te zien is bij zowel VMBO-, MBO-, Havo/VWO-, HBO- als WO-studenten. Zelfs bij basisschoolkinderen is ondernemen populair: het kids in bizz programma van Jong Ondernemen zit al jaren in de lift en het kost steeds meer moeite om voldoende begeleiders te vinden om alle klassen te begeleiden. 

Gewaagde producten
"Veel jonge entrepreneurs zetten innovatieve en gewaagde producten op de markt die hoog scoren op gebruiksgemak of juist op milieuverantwoord ondernemen. Juist daarom is het een goede zaak dat steeds meer jongeren ervoor kiezen om een eigen bedrijf op te richten", zegt Bernard Wientjes, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. "Ondernemerschap is van groot belang voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie. En juist jonge ondernemers die durven te innoveren zijn de werkgevers van de toekomst." 

Belangrijke vaardigheden
Daarnaast blijkt uit het eerder gepubliceerd jaarverslag van Jong Ondernemen dat op vroege leeftijd leren ondernemen in grote mate bijdraagt aan de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden zoals doorzettingsvermogen, flexibiliteit en het nemen van verantwoordelijkheid. Jong Ondernemen-directeur Cees Pille: "Stichting Jong Ondernemen laat kinderen van basisonderwijs tot aan de universiteit kennis maken met het vak ondernemen. Jongeren richten samen in groepjes een echte onderneming op, waarbij ze met echte producten echt geld verdienen. Op die manier leren ze hoe het is om een eigen bedrijfje te leiden, met alle bijbehorende uitdagingen en verantwoordelijkheden. En dat blijkt echt te werken."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.