Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
29 februari 2016
 

Vijf tips voor de startende belegger

 
 

Als startende belegger heeft u maar één droom: rijk worden zonder er moeite voor te doen. Echter, ondanks alle succesverhalen van de afgelopen jaren brengt beleggen ook risico’s met zich mee.

Het is daarom verstandig om van tevoren goed in te lezen over beleggen en zoveel mogelijk adviezen en tips op te zoeken. Gijs Vrolijk van Lerenbeleggenvoorbeginners.com geeft in dit artikel vijf tips.
 
1. Weeg het risico af
Vrolijk kent de valkuilen en gevaren voor startende beleggers. "Het grootste risico is dat mensen te hebberig worden. Ze beginnen voorzichtig, zien dat het goed gaat en gaan daardoor te ver. Beleggen toont overeenkomst met gokken: stop op tijd en zet niet al uw winst opnieuw in, anders verliest u het alsnog." Volgens Gijs is het verstandig om te beginnen met het bepalen van het risico. "Het ene product geeft snelle winst, maar ook veel risico. Het andere product geeft minder snel winst, maar u loopt niet het risico dat u in één keer alles kwijtraakt."
 
2. Kies het juiste product
Voordat iemand start met beleggen, moet hij een product kiezen. Er zijn diverse producten op de markt, van valuta-investeringen tot beleggingsfondsen. Elk product heeft zijn eigen voor- en nadelen en heeft een andere instap. "Het investeren in vastgoed is voor beginnende beleggers onverstandig. Er zijn grote investeringen nodig, die u als starter meestal niet hebt. Als startende belegger begint u liever klein. Hetzelfde geldt voor handel in valuta: het is alleen interessant als u handelt op grote schaal, maar dan moet u ook veel geld als startkapitaal inbrengen."
 
3. De handel in aandelen
De handel in aandelen geeft meestal de beste start voor beleggen. Dit komt omdat het een relatief lage instap heeft wat betreft kennis en geld. "Het mooiste van beleggen in aandelen is dat u eerst uitgebreid kunt oefenen met fictief geld. U kunt bij een online broker een fictieve rekening aanmaken, waarop u een realistisch startbedrag invoert. Vervolgens kunt u met dat fictieve geld handelen en komt u erachter hoe alles werkt. Zo kunt u goed oefenen en leert u inschatten wat een goede belegging zou kunnen zijn."
 
4. Bepaal uw doel en inzet
Wanneer u eenmaal het gewenste risico en het juiste product hebt gekozen, is het verstandig om ook het doel en de inzet te bepalen. Het doel is volgens Vrolijk het belangrijkst: "Zoals ik eerder al aangaf, lopen mensen het risico te snel teveel te willen. Kies daarom een bepaald bedrag en spreek met uzelf af dat u alles wat daarboven komt, van de investeringsrekening haalt, zodat u dat niet meer kunt verliezen. Bepaal ook van tevoren de inzet en realiseer u vooral: u loopt met beleggen altijd risico."
 
5. Spreid het risico
Zelfs goede gokkers weten: het is nooit verstandig om op één paard te wedden. Dit geldt zeker ook voor beleggen. Kies daarom meerdere handelsproducten, waardoor het onmogelijk is alles in één keer te verliezen. Blijf wel in dezelfde branche: bent u bezig met beleggen in aandelen, spreid dan uw investering over meerdere bedrijven. Zo verliest u niet al uw investeringen als één van de producten in waarde daalt.
 
Wat is nou eigenlijk de ultieme tip voor de startende belegger? Gijs Vrolijk weet het antwoord: "Beleg alleen als u zichzelf er goed bij voelt, met geld wat u in principe kunt missen. Krijgt u een maagzweer van de zenuwen als er producten in waarde dalen, dan is beleggen niet de meest verstandige keuze. Durft u het beleggen zelf niet aan, kies dan voor een betrouwbaar beleggingsfonds dat voor u investeert. Doe echter altijd goed onderzoek en laat uw niet verleiden door mooie beloftes: hoe mooier de beloftes, hoe meer risico het fonds met uw geld neemt. Kies voor de optie die het beste bij u past en laat u niet door anderen over de streep trekken!"

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken