Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
25 februari 2016
 

Zelfstandig en flexibel vermogen opbouwen

 
 

Wie als zelfstandige werkt en geen werkgever heeft die premies afdraagt voor arbeidsongeschiktheid en pensioenopbouw, moet die zaken zelf regelen. Dat kan maandelijks flink oplopen en kan tot teleurstellingen leiden omdat de uitkeringen en de opgebouwde rechten tegenvallen.

"Tegenwoordig zijn er genoeg flexibele alternatieven die bovendien transparant zijn," zegt Robeco.

Noodzakelijk kwaad
Verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid zijn een noodzakelijk kwaad. Jarenlang mankeert u niks, totdat u plotseling een beroep op zo een verzekering moet doen. En dan blijken er allerlei haken en ogen aan te zitten, waardoor u lang niet de bedragen krijgt uitgekeerd waarop u gerekend had. U hoeft meestal niet ver in uw omgeving te zoeken naar schrijnende voorbeelden.

Zelf verantwoordelijk
Robeco: "Werknemers in loondienst merken weinig van deze verzekeringen. De werkgever is immers verplicht daarvoor premies in te houden en hij betaalt het loon geheel of gedeeltelijk door bij arbeidsongeschiktheid. Maar voor zelfstandigen is dit een ander verhaal. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een verzekering. Vaak wordt bij arbeidsongeschiktheid na een bepaalde periode zonder uitkering maar 70 procent van het loon uitgekeerd."

Pensioenopbouw
Voor de gewenste pensioenopbouw moet een zelfstandige ook zelf voorzieningen treffen. Robeco: "Veel aanbieders in de markt bieden rekentools aan. Zo kunnen zelfstandigen zelf de premie berekenen die nodig is om op een bepaalde leeftijd te kunnen stoppen met werken. Doel is dan bijvoorbeeld 70 procent van het laatstverdiende loon uitgekeerd te krijgen.
Een nadeel is, dat in tijden waarin het financieel minder gaat, de mogelijkheid om de pensioenopbouw tijdelijk wat terug te schroeven, meestal ontbreekt. En dan hakt die premie van vaak vele honderden euro’s er bij teruglopende inkomsten extra in.
Als alternatief voor en aanvulling op dure en vaak intransparante verzekeringen kan beleggen verschillende flexibele oplossingen voor vermogensopbouw bieden."

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Christie  |   | 
12-09-2018
 | 
13:17 uur
Een AOV regelen voor ZZP'ers kan je ook regelen door samen te werken met andere ZZP'ers. Met bijvoorbeeld het AOV Collectief dragen ondernemers uit dezelfde beroepsgroep gezamenlijk risico op arbeidsongeschiktheid d.m.v. een spaarpot en een verzekering die na langdurige arbeidsongeschiktheid uitkeert. Dit bespaart veel geld per maand, maar geeft wel zekerheid bij arbeidsongeschiktheid.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken