Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijfsovername: nieuwe eigenaar vaak minder alert op personeel dan op pand

19 februari 2016 - De overname van V&D gaat niet door. Een doorstart met een andere eigenaar zit er niet in. Scapino daarentegen wordt wel overgenomen. Het nieuws over faillissementen en doorstarten is schering en inslag.

"Het is erg belangrijk om goed te onderzoeken of de overname kans van slagen heeft. U moet niet alleen kijken naar de bedrijfspanden, maar ook naar het personeel. Gek genoeg wordt dat vaak onderschat," merkt Pascal Besselink senior jurist bij DAS.
"Zo zijn er ondernemers die voorafgaand aan de overname direct zien dat de achterkant van het pand meer onderhoud vergt dan wordt voorgespiegeld en op basis van ervaring zien dat B.V. X, die op de debiteurenlijst prijkt, vrijwel zeker geen verhaal zal bieden. Als het op het personeelsbestand aankomt is deze alertheid echter soms ver te zoeken en wordt te weinig onderzoek verricht."

Verplichtingen aangaande personeel
"Bij een overname, juridisch wordt dit een "overgang van onderneming" genoemd, worden alle verplichtingen aangaande personeel overgenomen. De succesvolle accountmanager, de scherpe secretaresse en die enthousiaste junior. Maar ook de uitgebluste boekhouder, de overspannen manager en het neefje van de vorige eigenaar die niet op strikt zakelijke gronden is aangenomen. Daarnaast neem je de dienstjaren, alle arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, (achterstallig) salaris, mogelijke rechtsvorderingen van werknemers allemaal over. Voor veel ondernemingen zijn de personeelskosten de grootste kostenpost, zodat er alle aanleiding is om zeer goed te onderzoeken wat je nu precies overneemt," zegt Besselink.

Doorvragen
"Zo kunt u bijvoorbeeld gericht vragen naar de achtergronden van het personeel en de personeelsdossiers. Daarnaast kun je overzichten van openstaande vakantiedagen, achterstallig salaris en dergelijke opvragen en desgewenst bedingen dat bepaalde bedragen in mindering worden gebracht op de koopprijs, of dat er garanties worden afgegeven. Het is verstandig om die gegevens schriftelijk aangeleverd te krijgen, zodat er geen misverstanden ontstaan over de informatie die u hebt ontvangen," aldus het advies van Besselink.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.