Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Variëteit aan werkplekken essentieel bij complexe activiteitenprofielen

28 januari 2016 - Waar werkgevers zich decennialang afvroegen hoe ze de beste werkomgeving voor hun medewerkers konden creëren, tekent zich na vijf jaar onderzoek van Leesman een steeds duidelijker beeld af welke werkomgevingsfactoren essentieel zijn om de beste werkomgeving te creëren.

Gedurende vijf jaar voerde Leesman haar werkomgevingsonderzoek uit onder 100.000 respondenten werkzaam op meer dan 1.000 locaties. De resultaten hiervan zijn nu te lezen in het rapport 100.000+ data, dat Leesman afgelopen week in Amsterdam presenteerde.
 
Werkomgeving ondersteunt gebruiker
In de Leesman-index (Lmi), die aangeeft hoe goed de werkomgeving de gebruiker ervan ondersteunt, staan de 21 activiteiten die werknemers binnen een kantoor uitvoeren centraal. Hieruit blijkt onder meer dat voor 84 procent van de werknemers hun takenpakket uit meer dan vijf activiteiten bestaat en bovendien dat de activiteitenprofielen van werknemers in de leeftijd van 35 tot 44 jaar het meest complex zijn. En hoe complexer het activiteitenprofiel, hoe meer belang de medewerker hecht aan een grote variëteit aan werkplekken.
 
Bied grote keuze
Als werkgever kunt ue medewerkers met veel verschillende activiteiten dus het best ondersteunen door hen een grote keuze aan werkplekken te bieden. Flexconcepten met een grote variëteit scoren dan ook het hoogst op de Leesmanindex. Hoger dan cellenkantoren en hoger ook dan werkomgevingen waar medewerkers niet in staat worden gesteld een werkplek te kiezen die past bij de activiteit van dat moment. Het bureau is dus niet langer het epicentrum van productiviteit, maar slechts een plek waar je als werknemer een aantal activiteiten goed kunt uitvoeren.
 
Elite
Doordat Leesman werkomgevingen op een eenduidige manier meet, zijn de resultaten van de verschillende organisaties waarvoor ze dit doet vergelijkbaar. Zo is na vijf jaar van onderzoek de grootste database aan werkomgevingsgegevens wereldwijd ontstaan. Bovendien heeft zich een elite binnen de onderzochte bedrijven afgetekend: slechts vijf procent van de organisaties scoort op een schaal van 0 tot 100 hoger dan 70. Deze zogenaamde Leesman+ werkomgevingen onderscheiden zich onder meer door een betere ondersteuning van de wij-taken, zoals informele vergaderingen, het ontvangen van bezoekers en videoconferenties.
 
Focus op baten
Leesmans Managing Director Benelux Gideon van der Burg: "Onder werkgevers zien wij een verschuiving van de focus op kosten en vierkante meters naar een focus op baten. Zaken als de impact van de werkomgeving op het welbevinden en de productiviteit van de werknemer worden belangrijker. Dit rapport biedt een schat aan informatie en geeft richting bij het duiden van de zaken waarop u als werkgever moet letten om een werkomgeving te creëren die het best de organisatiedoelen ondersteunt. Echter, elke organisatie heeft een ander activiteitenpatroon, een ander DNA en een andere ambitie. Het is dus geen toverformule of copy-paste-exercitie."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.