Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
26 januari 2016
 

Zorgen zzp’ers om wetswijzigingen

 
 

Er is politiek veel te doen om de wet- en regelgeving rond zelfstandigen zonder personeel, ook wel zelfstandig professional (zp’er) genoemd. Het afschaffen van zelfstandigenaftrek, het verplichtstellen van verzekeringen en pensioenopbouw en de mogelijke vervanging van de VAR houden de gemoederen bezig.

Dit baart zp’ers grote zorgen, zo blijkt uit onderzoek van marktmonitor ZP Facts in samenwerking met Dutch Network Group onder honderden zelfstandigen. Naast wetswijzigingen maken zp’ers zich met name zorgen over hun tarief en het binnenhalen van voldoende opdrachtgevers.
 
Alles zelf regelen
Zp’ers zijn verplicht alles zelf te regelen. Dat maakt onafhankelijk, maar levert ook zorgen op. Uit het eerste ZP Facts rapport van 2016 komt naar voren dat de hoogte van het tarief (2,86 op een schaal van 5,0) en het binnenhalen van voldoende opdrachtgevers (3,02) de grootste kopzorgen opleveren voor zp’ers. Deze bekommeringen zijn echter inherent aan het zelfstandig ondernemerschap. Zowel de oudere als de jongere generatie zp’ers zien hun pensioenopbouw als een zorgenkindje. Op de genoemde schaal ligt dit bij zp’ers van 35 jaar en jonger op 2,77; ongeveer even hoog als bij de oudere generatie. De jongere zp’er maakt zich tevens zorgen over het verkrijgen van een hypotheek voor een eigen woning (2,64). Daarnaast blijken veel zp’ers zich zorgen te maken over wetswijzigingen (2,77), zoals over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die de VAR moet vervangen. De onrust hieromtrent speelt als sinds 2014 en de wet is nog altijd niet door de Eerste Kamer.
 
Gevolgen onrust rond VAR
Zelfstandig professional Emad Loulidi, deelnemer aan het onderzoek, spreekt zijn zorgen uit: "De vervanging van de VAR, hoe gaat dat eruit zien? Het is afwachten totdat het geïmplementeerd is. Tot die tijd kan niemand een helder antwoord geven. Het ontbreekt aan concrete informatievoorziening."
De onrust onder zelfstandig professionals lijkt aangewakkerd te worden door berichtgeving over opdrachtgevers die het niet langer aandurven zp’ers rechtstreeks in te huren. Gert-Jan Schellingerhout, algemeen directeur van HeadFirst, één van de initiatiefnemers van ZP Facts: "Wij zien die beweging bij opdrachtgevers ook. En ik kan me daar ook wel iets bij voorstellen, er komt nogal wat op de bedrijven af. Organisaties hebben in steeds grotere mate de wens gebruik te maken van de kennis en kunde die bij zelfstandig professionals aanwezig is, maar willen daarbij wel alle risico’s buiten de deur houden. Zeker het risico op naheffing van sociale lasten." Het debat over de Wet DBA in de Eerste Kamer vindt plaats op 26 januari, gevolgd door de stemming op 2 februari. Schellingerhout vervolgt: "Hopelijk komt er dan eindelijk duidelijkheid, zodat zowel zp’ers als opdrachtgevers niet belemmert worden in hun ondernemerschap."
 
Het laatste rapport van ZP Facts is hier te downloaden.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Voeding voor de concentratie
B-vitamines (B1, B3, B6, B8, foliumzuur en B12) en vitamine C zijn goed voor de leerprestatie, de concentratie en spelen een rol bij het geheugen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Internetondernemers kunnen niet meer zonder goede hosting
Het belang van een goede hosting voor een internetondnemer
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken