Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werken in de cloud: heel fijn tot het een keer misgaat

19 februari 2016 - Zweer je bij werken in de cloud? Logisch, want het is goedkoop én ontzettend handig. Foto’s opslaan in Dropbox, samen aan projecten werken via Google Drive en grote bestanden versturen met WeTransfer. Maar werk is in de cloud minder veilig dan je misschien denkt.

Want belanden je documenten op straat of raak je ze kwijt? Dan hoef je van de aanbieder van de cloud meestal niks te verwachten.

Door: Sylvia Bense, senior jurist bij DAS

Genoeg voordelen
Om positief te beginnen: clouddiensten bieden een hoop voordelen. Ze kosten (bijna) niks en je hebt je kantoor altijd bij je. Bovendien zijn grote clouddiensten behoorlijk veilig. Je bestanden staan op servers in beveiligde datacentra en zijn daarmee goed beschermd tegen hackers. En heb je op een bepaald moment wat extra opslag nodig? Dan kun je moeiteloos wat extra MB’s bijkopen.

Nooit meer een fatale crash
In de cloud zijn bestanden niet alleen veilig voor hackers. De kans is ook een stuk kleiner dat je belangrijke documenten verliest wanneer je notebook, telefoon of harde schijf crasht. Clouddiensten bewaren data meestal op meerdere servers. Crasht er één, dan is er altijd een back-up. En laten we eerlijk zijn: op kantoor heb je die meestal niet.

Risico’s zijn er ook
Maar hoe veilig clouddiensten ook zijn, er kan altijd iets misgaan. Inderdaad: de risico’s zijn klein, maar ze zijn er wel. Incidenten bij grote clouddiensten laten dat zien. Zo raakten gebruikers van Dropbox al eens bestanden kwijt door een bug. En Apple kampte met een lek in iCloud waardoor een hacker bestanden van beroemdheden kon bekijken. Heb je eigenlijk ergens recht op als jou zoiets overkomt? Niet echt. Sla bijvoorbeeld de algemene voorwaarden van Dropbox , Google Drive of iCloud  erop na en je ziet dat de diensten hun aansprakelijkheid bijna helemaal beperken. Google schrijft bijvoorbeeld:

"Indien wettelijk toegestaan, zijn google en de leveranciers en distributeurs van google niet verantwoordelijk voor verlies van winst, inkomsten of gegevens, financiële verliezen of indirecte, speciale, morele of punitieve schade of gevolgschade."

Hoeveel zekerheid wil je?
Je zult dus vaak met lege handen staan als clouddiensten onderuitgaan. Waarschijnlijk durf je dat risico wel te nemen, omdat de diensten je leven een stuk makkelijker maken. Maar het is wel goed om er bij stil te staan. Dit is extra belangrijk omdat je niet zomaar naar de Nederlandse rechter kan stappen als er wel iets misgaat. Want voor buitenlandse clouddiensten gelden ook vaak buitenlandse wetten. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Mijd dan clouddiensten zonder certificaat, maak altijd een extra back-up van gegevens en sluit een goede aansprakelijkheidsverzekering af. Nog meer zekerheid? Kies dan een aanbieder van een  kleinschaligere, Nederlandse clouddienst waarmee je  aanvullende afspraken kan maken.

Een probleem met de leverancier van je cloud of een andere dienst? Dat kun je altijd overkomen. Wil je dan super eenvoudig een jurist kunnen inschakelen? Vraag direct je Je weet maar nooit-voucher aan voor €25,--  kennismakingskorting op juridische hulp van Flexx van DAS.

Dit is een gesponsord nieuwsbericht van Flexx van DAS.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.