Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 januari 2016
 

Helft werknemers heeft nog nooit een ontruiming geoefend

 
 

Bijna de helft van de Nederlanders heeft nog nooit een ontruiming geoefend op het werk. Dat blijkt uit onderzoek van Manutan naar de veiligheid op de werkvloer. Daarnaast weet ongeveer een derde niet waar de EHBO-koffer ligt, waar de brandblusser hangt of wie er bhv’er is.

Ontruiming
Bijna 15 procent van de werknemers zegt stellig dat er op de werkvloer geen ontruimingsplan aanwezig is. Nog eens 18 procent heeft geen idee of zo’n plan er is. Ontruimingsplan of niet, zo’n 45 procent heeft volgens eigen zeggen in ieder geval nog nooit een ontruimingsoefening meegemaakt. Alarmerende cijfers, gezien het feit dat ieder bedrijf volgens de Arbowet verplicht is een ontruimingsplan te hebben en minstens één keer per jaar te oefenen. Niet meer dan de helft voldoet hier dus aan.

EHBO, brandblusser en bhv’ers  
Met de kennis over de EHBO-koffer en brandblusser is het niet veel beter gesteld. In beide gevallen weet ongeveer een derde niet eens waar ze die kunnen vinden. Het lijkt er op dat werknemers in de praktijk sterk leunen op het idee dat er bhv’ers aanwezig zijn ‘die het allemaal wel weten’. Toch heeft 34 procent geen idee wie die bhv’ers dan zijn.
 
Een EHBO-koffer is verplicht voor elke werkplek en moet binnen 30 seconden bereikbaar zijn. Het aantal en de soort brandblussers moet bepaald worden aan de hand van uitgebreide risico-inventarisatie (RI&E), maar volgens NEN 4001 mag de loopafstand tussen de brandblussers niet groter zijn dan 20 meter. Bovendien moet de locatie duidelijk aangegeven worden. Hoeveel bhv’ers dan wel nodig zijn, is per bedrijf verschillend en als het goed is vastgelegd in de RI&E.
 
Betrokken medewerkers vergroten veiligheid
Jan Piet van Dijk, Directeur Operations bij Manutan: "Natuurlijk is het mooi dat er bhv’ers zijn die de leiding nemen bij gevaarlijke situaties", aldus Van Dijk, "maar medewerkers moeten wel beseffen dat iederéén een essentiële rol speelt in de eigen veiligheid en die van je collega’s. Weten wie de bhv’ers zijn, waar de EHBO-koffer ligt en waar de brandblussers hangen, zijn echt basisdingen die elke medewerker moet weten."
Van Dijk vervolgt: "Het mag niet bij theorie blijven. Door een ontruiming eens per jaar te oefenen, leert iedereen de theorie in praktijk te brengen, wat de knelpunten zijn, wat veilige vluchtroutes zijn en welke gevaren brand bijvoorbeeld met zich mee brengt. In nood ga je vaak op de automatische piloot. Dan kun je het maar beter goed geoefend hebben. Zo kun je veel leed besparen."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken