Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vijf bedrijfssoftware-trends voor 2016 die de eindgebruiker centraal stellen

4 januari 2016 - App-ontwikkelaars weten het al jaren. Leveranciers van consumentensoftware hebben ook al het licht gezien. En in 2016 zal ook bedrijfssoftware overstag gaan; de eindgebruiker komt centraal te staan.

Dat stelt Martien Merks, Managing Director Benelux bij Unit4. "Of het nu gaat om de optimale gebruikerservaring of het automatiseren van herhalende taken, de eindgebruiker is in 2016 koning. Het doel: bedrijfssoftware zo vriendelijk, nuttig en relevant mogelijk maken, zodat u als gebruiker je handen vrij hebt andere taken uit te voeren die écht meerwaarde bieden voor het bedrijf."

Vijf trends
Merks: "Bedrijven die in 2016 nog willen meetellen, doen er goed aan om de volgende vijf trends te kennen, te begrijpen en ermee aan de slag te gaan."
 
Trend 1 – Mobile neemt een vlucht
Werknemers zijn gewend aan hun smartphone en het gebruiksgemak. Ze willen dit gemak ook terugzien in hun dagelijks werk. Veel gebruikte functionaliteit van business software zal daarom als losse app naar mobiele apparaten komen. Zodat krijgt de gebruiker relevante functionaliteit waarmee hij snel kan werken. Hierdoor neemt het aantal administratieve taken af terwijl de tevredenheid toeneemt. Volgens een rapport van McKinsey van november 2015 zal op termijn liefst 45 procent van alle menselijke taken worden geautomatiseerd. Het resultaat: betrokken werknemers die een echte meerwaarde zullen afleveren.
 
Trend 2 – Het Internet of Things komt eraan
In 2016 zal hoeveelheid data alleen maar groeien. Die data is afkomstig van een massa aan bronnen zoals: mobiele toestellen, wearables, sensoren, voertuigen, domotica, productiemachines. Als die externe bronnen gekoppeld worden met bedrijfssoftware is meer relevante informatie te genereren en het invoerwerk te verminderen.
Gartner omschrijft deze trend als het digitale netwerk. Alles binnen dat netwerk produceert, gebruikt en verzendt informatie. Die informatie is niet alleen tekstueel en (audio)visueel, maar ook sensorisch en contextueel. David Cleary, Vice president en Gartner Fellow, stelt het als volgt: "In de postmoderne wereld verschuift de focus naar de mobiele gebruiker en die is omringd door een netwerk van toestellen. Dat netwerk gaat ondertussen veel verder dan een smartphone alleen. Toestellen zijn meer en meer verbonden met back-end systemen via verschillende netwerken, maar vaak werken ze vooral geïsoleerd van elkaar. Aangezien dat netwerk van toestellen in evolutie is, verwachten we ook dat ze steeds meer met elkaar in interactie zullen staan."
Effectieve bedrijfssoftware verzamelt deze verscheidenheid aan data en zet ze om in een relevante informatie voor het verbeteren van het werkproces. Daarvoor zijn nieuwe analysemogelijkheden vereist.
 
Trend 3: Zelflerende ERP komt op
Al deze data door mensen laten analyseren zal te duur en complex worden. Daarom ontstaan er steeds meer nieuwe technieken en strategieën om deze stortvloed aan gegevens te analyseren. Slimme software zal de terabytes aan input verwerken en oplossingen suggeren aan hun menselijke ‘meesters’.
De software van gisteren werd ontworpen om berekingen mee te maken en functioneel te zijn. De nieuwe generatie software is gemaakt om te analyseren. Die is slimmer dan ooit tevoren. Zelflerende bedrijfssoftware doet al veel voorwerk zodat de gebruiker zo min mogelijk zelf hoeft in te voeren. Door slimme analysetools als ‘pattern recognition’ ontstaat eenvoudig informatie die direct toepasbaar is. Deze trend zal zich verder doortrekken en zich de komende jaren snel verspreiden, maar de ontwikkelingen zullen in 2016 versnellen.
 
Trend 4 – Snelle vooruitgang in user experience
In 2016 stopt user experience niet langer bij een mooie interface. Gebruiksgemak staat voorop; slimmere systemen zorgen voor een vlekkeloze interactie en anticiperen op de wensen en het gedrag van de gebruikers.
Consumenten verwachten zoals gezegd het gebruiksgemak dat ze kennen van hun smartphone ook in hun zakelijke omgeving. Daar komt nog eens bij dat de trend van BYOD (bring your own device) voorlopig nog niet ten einde is. Werknemers kiezen er steeds meer voor om hun eigen, vertrouwde toestel mee naar het werk te nemen. Het resultaat: werknemers die niet alleen steeds meer met elkaar maar ook met hun computers en het web in interactie staan.
Een hoge gebruiksvriendelijkheid maakt de impact van business-applicaties alleen maar groter. Wanneer uw personeel steeds vaker en van op steeds meer verschillende plaatsen data uitwisselt, zult u beseffen dat niet alleen de efficiëntie toeneemt, maar ook de samenwerking tussen teams wordt vergroot.
 
 
Trend 5 – Bredere acceptatie van de cloud
De trend om steeds meer dingen op te slaan in de cloud werd in gezet door kleine en middelgrote bedrijven. Verwacht wordt dat in 2016 ook grote multinationals de overstap zullen wagen. Gartner voorspelt dat tegen 2018 25 procent van de grote bedrijven hun financiële applicaties in de cloud zullen bewaren.
 Bovendien neemt de angst voor veiligheidsrisico’s af omdat de wetgeving op dit gebied strenger wordt. Steeds grotere bedrijven hunkeren naar de flexibiliteit en de gebruiksvriendelijkheid van de cloud. De verhuizing van belangrijke applicaties naar de cloud is op termijn voor de meeste organisaties vanwege het complexe beheer en de strengere veiligheidseisen onvermijdelijk.
 
Digitale transformatie
Deze vijf trends vormen het hart van de digitale transformatie. IDC’s hoofd analyst Frank Gens, zegt dat bedrijven geen keuze meer hebben. "Ze zullen moeten transformeren, of ze gaan hieraan ten onder. Bedrijven moeten ‘een concurrentievoordeel opbouwen door nieuwe business modellen en nieuwe klanten- en leveranciersrelaties aan te bieden. De juiste technologie is hiervoor de sleutel."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.