Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

4 februari 2011 - Verwijderingsbijdragen op nieuwbouw en leegstandsbelasting op bestaande bouw bieden geen oplossing voor de leegstandsproblematiek op de kantorenmarkt. Dat vindt de branchevereniging van projectontwikkelaars NEPROM.

Zij denkt dat de voorstellen van Dynamis en Hogeschool Rotterdam voor de verwijderingsbijdrage zelfs averechts zullen werken en investeringen in een goed vestigingsklimaat zullen belemmeren. 

Marktwerking
Dynamis presenteerde gisteren de instelling van een verwijderingsbijdrage voor nieuwbouwkantoren. Volgens de NEPROM biedt dit geen structurele oplossing voor de leegstandproblematiek op de kantorenmarkt. De markt doet al voor een groot deel haar werk, aangezien in de afgelopen jaren de nieuwbouwmarkt voor kantoren al meer dan gehalveerd is. 

Nieuwbouwmarkt
De nieuwbouw die nog wel wordt gerealiseerd kan derhalve onvoldoende bijdragen aan een dergelijke subsidieregeling om een substantiële bijdrage te leveren aan herontwikkeling, herbestemming of sloop van leegstaande kantoorpanden. In de nieuwbouwmarkt voor kantoren is al een duidelijke verschuiving naar herontwikkeling van oude kantoren te zien. 

Partiële leegstand
Ten aanzien van de leegstandsbelasting gaat men er aan voorbij dat het overgrote deel van de leegstand in kantoren zogenoemde partiële leegstand betreft. Ofwel: het betreft vaak slechts enkele verdiepingen van een kantoorpand die leeg staan en meestal niet een compleet pand. Ook door middel van de leegstandsbelasting realiseert men dus geen substantiële subsidiepot ten behoeve van herstructurering. 

Veranderende markt
In de ogen van de projectontwikkelaars tonen de opstellers van het rapport weinig gevoel voor de verhoudingen in de markt. De vraag van gebruikers is al jaren aan het veranderen; men wenst duurzame, flexibele huisvesting. De bestaande bouw en de nieuwbouwontwikkelingen moeten hierop een goed antwoord geven. Deze vernieuwing afremmen is geen oplossing voor de leegstand en levert geen bijdrage aan de kwaliteit van het vestigingsklimaat in Nederland.
We moeten werken aan het stimuleren van investeringen in kwalitei, stelt de NEPROM. Beleggers hebben panden met een visie aangekocht. Voor hen is het nu tijd om die visie waar te maken en om hun verouderde gebouwen op het kwaliteitsniveau te brengen dat de hedendaagse huurder eist. Op bepaalde locaties dient de markt te onderkennen dat er moet worden gesloopt. 

Integrale aanpak
De NEPROM ziet daarom meer in een integrale aanpak, waarbij ontwikkelaars, beleggers en gemeenten gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen. Op locaties waar in samenspraak met provincies en gemeenten is beslist dat deze kansarm zijn, zullen projectontwikkelaars verder moeten afschrijven op kansloze plannen voor nieuwe kantoren en verder moeten innoveren. Op deze herstructureringslocaties moeten beleggers verlies nemen op kansloze panden en verouderde panden herontwikkelen, herbestemmen of slopen. Gemeenten zullen reeds ingeboekte inkomsten mislopen door gronden niet meer uit te geven en zij moeten het aanpakken van de leegstand faciliteren door keuzes te maken over op welke locaties kwaliteit wordt toegevoegd en op welke locaties geen nieuwbouw meer mag plaatsvinden. 

Maatwerk
De NEPROM werkt samen met gemeenten, provincies, beleggers en gebruikers om de leegstand op een aantal concrete locaties daadwerkelijk terug te dringen. Per locatie onderzoeken de partners welke kansen er zijn en welke oplossingen geschikt zijn. Volgens de NEPROM heeft dergelijk maatwerk waarbij partijen gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen meer zin dan een landelijk beleid.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.