Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
21 december 2015
 

Datageneratie vergeet toekomstig succes te oogsten

 
 

In hun eerste, kritische levensfase, laten bedrijven jonger dan vijf jaar het na om concurrentievoordeel te oogsten uit de schat aan informatie waarover zij beschikken.

Pas aan het eind van hun eerste product- of dienstenlevenscyclus, ontdekken de jongste ondernemingen de meerwaarde die hun informatie hen biedt, blijkt uit onderzoek van Iron Mountain en PwC. De overlevingskansen van start-ups kunnen beter, hun groei kan veel sneller. Investeerders zouden van goed informatiemanagement een vereiste moeten maken en data driven marketing een voorwaarde laten zijn.

Scale-up
De helft van de start-ups overleeft zijn eerste vijf jaar, blijkt uit onderzoek van Deloitte Fast Ventures, en slechts één op de 200 mag een ´scale-up´ heten en groeit exponentieel naar een jaaromzet van meer dan tien miljoen dollar. "De omgang met informatie tussen jonge bedrijven en hun volwassen concurrenten, verschilt enorm," zegt Benelux-directeur Jeroen Strik. "Bij ´jongvolwassen´ bedrijven die zes tot tien jaar bestaan, is de kans bijna twee keer zo groot dat hun waardevolle en gevoelige bedrijfsinformatie beschikbaar is voor de afdelingen die erom zitten te springen, zoals onderzoek en ontwikkeling (R&D), marketing, financiën en voor het management van de onderneming."
De ´jonkies´ startten in het informatietijdperk, hun oprichters zijn van de datageneratie, en hun bedrijfsplan heeft het vertrouwen gekregen van hun kapitaalverstrekkers. Ze hebben hun SWOT-analyse gedaan en willen met hun ´disruptive´ aanbod de markt opschudden. Het is opmerkelijk dat de gevestigde orde de start-ups zo goed op afstand weet te houden.
 
Competitive edge
Iron Mountain verwacht op basis van zijn onderzoek met PwC dat hun kennisvoorsprong de ´oudjes´ een ´competitive edge´ geeft: "De gemiddelde product- of dienstenlevenscyclus beloopt tussen de vijf tot zeven jaar," zegt Strik. "Maar uit ons Iron Mountain/PwC-onderzoek blijkt dat starters de meerwaarde van informatie pas ontdekken wanneer hun initiële aanbod op zijn einde loopt. Investeerders zouden van goed informatiemanagement een vereiste moeten maken en data driven marketing een voorwaarde voor een goed bedrijfsplan moeten laten zijn."
 
Verbetering
De belangrijkste eerste stap naar verbetering, is de manier waarop informatie wordt beheerd en gebruikt. Bijna een derde (32 procent) van de jongste bedrijven weet niet over welke informatie zij waar beschikken, en hoe de informatiestromen lopen (38 procent). Op weg naar jongvolwassenheid, is dat sterk verbeterd en is dit cijfer gedaald tot veertien procent. Van de overlevers beschikt dan bijna de helft (45 procent) over een actief beheerde informatiearchitectuur.
 
Vaardigheden
Goed informatiebeheer en de toegankelijkheid van waardevolle, maar gevoelige informatie is noodzakelijk om meerwaarde te kunnen scheppen. Essentiële data-analyse-vaardigheden zijn vervolgens een voorwaarde om die voordelen daadwerkelijk te kunnen oogsten. Uit het Iron Mountain-onderzoek blijkt dat bedrijven hun data-analyse-vaardigheden significant vergroten tussen hun 5e en 6e levensjaar. Bij onderzoek en ontwikkeling stijgen die vaardigheden dan van zestien naar 28 procent, bij marketing van veertien naar 27 procent en binnen het management van negentien naar 31 procent.
 
Leercurve
"De onderzochte bedrijven doorlopen een steile leercurve," zegt Strik. "Van de jongste weet 35 procent niet hoe ze hun informatie maximaal kunnen benutten. Van de jongvolwassen bedrijven blijkt 78 procent zich die vaardigheden in de loop der jaren te hebben eigen gemaakt."
 
Verbaasd
"Deze onderzoeksgegevens in het informatietijdperk, verbaasden ons. De conclusie dringt zich op dat jonge ondernemers en hun investeerders hun kans op succes en snelle groei flink kunnen vergroten door de waarde van goed informatiebeheer al in het bedrijfsplan op te nemen," concludeert Strik.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken