Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Cao-onderhandelaars kiezen voor zekerheid

14 december 2015 - Cao-onderhandelaars kiezen steeds vaker voor zekerheid en voor rust. Als gevolg daarvan zijn de looptijden van nieuw afgesloten cao’s het afgelopen jaar sterk opgelopen. Was in de periode vóór 2014 een eenjarige cao de norm, nu komt een tweejarig contract het vaakst voor.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in zijn maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen. Volgens AWVN is het een terugkerend verschijnsel dat cao-partijen aan het einde van een economische crisis een dergelijke lijn kiezen. Daarnaast is er een aantal incidentele factoren die bijdragen aan langere looptijden, bijvoorbeeld dat afspraken over toekomstige vernieuwing van de cao uitwerkingstijd en studietijd vragen. Om die tijd te winnen, krijgt de nieuw afgesproken cao een langere looptijd. Vernieuwingsafspraken in cao’s kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op bijvoorbeeld persoonlijke keuzebudgetten, de afbouw van ontziemaatregelen of de vormgeving van duurzame inzetbaarheid.
 
Cao's november
In november kwamen twintig cao’s tot stand. Dat is een normaal aantal voor deze maand. De november-cao’s vertoonden een gemiddelde loonafspraak van 1,66 procent. Het jaargemiddelde voor 2015 blijft daarmee 1,5 procent.
 
Cao-jaar 2015
In het cao-jaar 2015 lopen 483 cao’s af. Inmiddels hebben cao-partijen voor 380 cao’s een nieuw akkoord bereikt. Dit komt neer op een nieuwe cao voor 69 procent van alle in 2015 aflopende cao’s, gelijk aan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. AWVN verwacht dat aan het einde van het jaar het aantal cao’s dat is verlopen, maar niet vernieuwd, normaal zal zijn. Dat cao’s pas na de afloopdatum worden vernieuwd, is een veel voorkomend verschijnsel

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.