Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Fiscale belastingtips voor zzp’ers

30 november 2015 - Voor het onderhouden van collectieve voorzieningen in Nederland is ieder jaar geld nodig. Deze onderhoudskosten worden betaald door belastinggelden. Ook de zzp’er is verplicht belasting te betalen over zijn of haar inkomen.

Toch zijn er diverse aftrekposten voor zzp’ers waardoor er minder belasting betaald hoeft te worden, en dat is altijd prettig. Het is verstandig om hier kennis van op te doen om zo te profiteren van fiscaal voordeel.
 
Belastingadvies gevraagd
De afgelopen jaren is er een enorme toename geweest van zelfstandige ondernemers. Hierdoor is de vraag naar belastingadvies voor zzp’ers ook gestegen. Een logisch gevolg volgens René Meijer, oprichter van Belastingadvies Direct: "We zien de laatste jaren piek als het gaat om zakelijk belastingadvies voor zzp’ers. Veel zzp’ers hebben niet de kennis en tijd om op de hoogte te blijven van de wettelijke veranderingen op het gebied van de fiscale aftrekposten. Een belastingadviseur biedt hierin de oplossing voor deze groep ondernemers."
 
Aftrekposten voor zzp'ers
Voor zzp’ers die graag hun eigen belastingaangifte willen verzorgen staan hieronder de belangrijkste aftrekposten geformuleerd.
 
De zelfstandigenaftrek
Misschien wel de meest bekende aftrekvorm voor ondernemers. Deze aftrekpost is voor veel zzp’ers van toepassing mits er voldaan wordt aan de voorwaarden. Zo dient de zzp’er minimaal 1225 uren per jaar te werken aan de onderneming. Voldoet de zzp’er aan dit urencriterium en is de ondernemer aan het begin van het kalenderjaar nog geen 65 jaar, dan heeft de zelfstandig ondernemer recht op een aftrek van 7.280 euro.
 
Startersaftrek
Om de start van een onderneming te stimuleren hebben zzp’ers in de meeste gevallen recht op startersaftrek. Ook hieraan zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet de ondernemer recht hebben op de zelfstandigenaftrek en heeft de ondernemer de afgelopen vijf jaar geen ander bedrijf gehad. De startersaftrek betreft 2.123 euro en voor zzp’ers die beginnen vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering is er nog een extra fiscale steun.
 
Investeringsaftrek
Een bedrijf starten brengt investeringen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsauto, computer en kantoorinventaris. Deze bedrijfskosten zijn aftrekbaar.
 
MKB-winstvrijstelling
De laatste tijd staat de MKB-winstvrijstelling ter discussie in Den Haag. Voorlopig blijft de MKB-winstvrijstelling staan op veertien procent van de winst, nadat de ondernemer deze heeft verminderd met de ondernemersaftrek.
 
Voor de actuele ontwikkelingen op het gebied van aftrekposten voor zzp’er kunt u de de Belastingdienst raadplegen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.