Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Arbeidsmediation steeds vaker ingezet door werkgevers

11 november 2015 - In iedere organisatie komen ze wel eens voor; conflicten op de werkvloer. Een arbeidsconflict kan gaan tussen werknemer en werkgever of tussen werknemers onderling.

Wat de oorzaak ook is, het is nadelig voor de werksfeer en productiviteit. Daarom dient een conflict zo snel mogelijk, en in een vroeg stadium, opgelost te worden. Veel werkgevers kiezen tegenwoordig voor arbeidsmediation.
 
Oplossing
Het voordeel van het inzetten van arbeidsmediation is dat de betrokken partijen onderling, onder begeleiding van een mediator, tot een oplossing komen. Dit heeft als grote voordeel dat lange juridische procedures voorkomen kunnen worden. De mediator bemiddelt als een neutrale en onafhankelijke partij tijdens de gesprekken. Zo ontstaat er ruimte voor een oplossing van het conflict.
 
Mediation in opkomst
René Meijer, oprichter van Mediator-zoeken.nl: "Steeds meer mensen maken gebruik van mediation. In het begin zagen we al een toename bij echtscheidingen, maar het afgelopen jaar zien we ook een enorme stijging in het aantal aanvragen voor arbeidsmediation. Eigenlijk heel logisch want mediation heeft veel voordelen ten opzichte van een juridische procedure. Mediation is een uitstekend middel om conflicten te verhelpen en om tot acceptabele afspraken te komen voor de betrokken partijen."
 
De rol van de mediator
Wanneer er een arbeidsconflict is staan de betrokken partijen lijnrecht tegenover elkaar. Vaak is het zo dat de partijen niet meer naar elkaar kunnen en willen luisteren omdat ze overtuigd zijn van hun eigen verhaal. Hierin speelt de mediator een belangrijke rol. De mediator luistert de verhalen van beide partijen aan en begeleidt vervolgens het gesprek. De mediator zorgt tijdens de sessies dat er meer wederzijds begrip ontstaat. Wanneer dit punt is bereikt kan het gewerkt worden naar een oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden.
 
Samen werken aan een oplossing
Het doel van mediation is helder: samen werken aan een oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden. Het uiteindelijke resultaat en afspraken worden beschreven in een overeenkomst. Zo kunnen beide partijen hierop terugvallen wanneer er een zelfde soort conflict ontstaat. Mocht de uitkomst zijn dat het voor zowel werknemer als werkgever  beter is om uit elkaar te gaan, dan wordt dit beschreven in een vaststellingsovereenkomst. Hierin worden alle afspraken beschreven en vastgelegd.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.