Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Meer mogelijk met Van Werk Naar Werk in het MKB

1 februari 2011 - Om de kans te beperken dat de werknemers in geval van gedwongen ontslag voor langere tijd zonder baan komen te zitten kunnen 'oude' werkgevers de betreffende werknemers ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan. Dergelijke ondersteuning wordt aangeduid als Van-Werk-Naar-Werk-ondersteuning (VWNW).

Ongeveer 26 procent van de MKB-bedrijven en instellingen met boventallig geworden werknemers biedt werknemers Van-Werk-Naar-Werk-ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan. Dit doen ze dan vooral vanwege hun persoonlijke relatie met de boventallig geworden werknemers, zo blijkt uit onderzoek van EIM in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). 

Beperkte mogelijkheden
De mogelijkheden die MKB'ers zelf voor VWNW-ondersteuning hebben zijn echter beperkt: als er gedwongen ontslagen vallen verkeert het bedrijf vaak in zwaar weer en MKB-ondernemers hebben dan weinig tijd en beperkte financiële middelen. Ze kiezen daarom vooral voor ondersteuningsmiddelen als solliciteren onder werktijd, scholing en detachering. Voor relatief dure ondersteuningsvormen als begeleiding door een mobiliteitscentrum of outplacementtrajecten - waar werknemers vooral behoefte aan hebben - is vaak geen geld. Op eventuele herplaatsingsmogelijkheden bij collegabedrijven in de omgeving hebben ondernemers maar beperkt zicht. 

Stimulans 
Op regionaal niveau zijn er tal van organisaties en initiatieven - zoals leerwerkloketten, brancheservicepunten, werkgeversservicepunten, mobiliteitscentra, poortwachterscentra en het UWV - die zich op (ook) met VWNW-dienstverlening aan MKB-ondernemers bezig houden. MKB-werkgevers maken weinig gebruik van deze diensten. Ze zijn er niet mee bekend, hebben er weinig vertrouwen in of hebben er niet de tijd of het geld voor.   Om VWNW-beleid in het MKB te stimuleren kan de organisatie en infrastructuur voor VWNW-beleid op regionaal niveau beter op elkaar worden afgestemd. Hierbij is ook de samenhang met het regionale arbeidsmarktbeleid van belang. Daarnaast kan ook de samenhang tussen het curatieve VWNW-beleid (beleid dat nodig is als werknemers vanwege bedrijfseconomische redenen moeten worden ontslagen) en het preventieve VWNW-beleid (beleid dat erop gericht is dat de inzetbaarheid van werknemers op peil blijft, ofwel employabilitybeleid) verder worden verbeterd. Naarmate het preventieve VWNW-beleid beter en succesvoller is, wordt het belang van curatief VWNW-beleid beperkter.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Jaap Schuddeboom

1-02-2011 19:52  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.