Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
9 november 2015
 

De berekening achter de transitievergoeding

 
 

Per 1 juli 2015 is in Nederland het ontslagrecht met de bijbehorende ontslagvergoeding vervangen door nieuwe wetgeving met de bijbehorende transitievergoeding. Het idee achter deze wijziging is dat ontslagprocedures voortaan eenvoudiger en minder duur worden.

In de Wet Werk en Zekerheid is per 1 juli 2015 geregeld dat iedere werknemer na twee jaar recht heeft op een transitievergoeding. Ongeacht hoe de arbeidsovereenkomst beëindigd wordt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een werknemer als hij of zij altijd een tijdelijk contract heeft gehad en deze na twee jaar niet verlengd wordt. Een uitzondering op het voorgaande vindt plaats wanneer de werknemer zelf ontslag neemt of als de werknemer op staande voet ontslagen wordt wegens gegronde redenen.
 
Berekening transitievergoeding
Hoe wordt de transitievergoeding berekend? Lengersdorf geeft antwoord.
Waar de ontslagvergoeding voorheen werd berekend via de kantonrechtersformule, geldt voor de transitievergoeding een geheel andere berekening. Het onderstaande zal duidelijk maken hoe de berekening achter de transitievergoeding in elkaar steekt.
 
Een derde maandsalaris:
Na twee jaar dienstverband ontvangt u bij uw ontslag een derde deel van uw maandsalaris voor ieder jaar dat u gewerkt heeft bij uw werkgever.
 
Meer dan tien jaar in dienst:
Wanneer u ten minste tien jaar bij uw werkgever werkt, heeft u bij ontslag recht op een half maandsalaris per gewerkt dienstjaar vanaf het tiende jaar in dienst.
 
Vijftig plus en meer dan tien jaar in dienst:

Wanneer u 50 jaar of ouder bent én langer dan tien jaar bij uw werkgever heeft gewerkt, dan geldt dat u recht heeft op een heel maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Een uitzondering hierop geldt wanneer er minder dan 25 werknemers in dienst zijn bij uw werkgever.

Minder dan 25 werknemers in dienst:
Wanneer een werkgever vanwege een slechte financiële situatie werknemers ontslaat geldt een uitzondering op de standaard berekening. De dienstjaren voor 1 mei 2013 worden in dat geval niet meegenomen in de transitievergoeding. 

Transitievergoeding is maximaal 75.000 euro:
Besloten is dat het maximum uit te keren bedrag wordt beperkt tot 75.000 euro. Is uw jaarsalaris hoger dan dit maximum, dan geldt de uitzondering dat u recht heeft op een uitkering ter hoogte van één keer uw jaarsalaris.
 
Verschil in hoogte per werknemer
De hoogte van de transitievergoeding verschilt logischerwijs per (ontslagen) werknemer. Deze infographic laat u aan de hand van een voorbeeld zien hoe de transitievergoeding berekend wordt. Ook zijn er diverse online rekentools beschikbaar om de hoogte van uw transitievergoeding vast te stellen.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken