Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 november 2015
 

Zzp-spaarpot bevat 36 miljard euro

 
 

Negen op de tien zzp’ers beschikt over een financiële buffer van gemiddeld 39.600 euro, waarop ze kunnen terugvallen bij onverwachte gebeurtenissen.

In totaal komt dit neer op een zzp-spaarpot van 36 miljard euro voor de meer dan één miljoen zzp’ers in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 946 zzp’ers in opdracht van Knab.
 
Inclusief pensioen
"Opvallend hieraan is dat het gemiddelde saldo bijna gelijk is aan wat Nederlandse gezinnen medio 2015 op hun spaarrekening hadden: een kleine 45.000 euro. Echter dit Nederlandse gemiddelde is zónder pensioen, terwijl zzp’ers vaak weinig voor hun pensioen hebben geregeld," aldus Oskar Barendse, financieel expert bij Knab. Er zijn ook uitersten: een op de tien zzp’ers (tien procent) heeft geen enkele buffer, terwijl een op de zes zzp’ers (achttien procent) over een financiële buffer van 100.000 euro of meer beschikt.
 
Geen inkomsten

De zzp’er kan gemiddeld ongeveer twaalf maanden overbruggen zonder inkomsten, dankzij zijn buffer. Bijna drie op de tien zzp’ers (29 procent) geeft aan korter dan drie maanden te kunnen overbruggen. "De periode die de zzp’er dankzij een buffer kan overbruggen, kan bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering ingesteld worden als eigen risico. Daardoor kunnen de kosten per maand omlaag en wordt deze beter betaalbaar voor de zzp’er," verklaart Barendse.

Groeiende spaarrekening
De grote meerderheid van zzp’ers (64 procent) verwacht een groei van zijn zakelijke buffer,
terwijl een klein deel denkt dat deze gelijk blijft (27 procent) of daalt (negen procent). De buffer die zzp’ers reeds hebben opgebouwd, stallen ze doorgaans op een spaarrekening
(82 procent). Deels, maar in mindere mate, wordt de buffer in aandelen geïnvesteerd (elf procent) of via een termijndeposito gespaard (zeven procent).

Bekijk ook de infographic over dit onderwerp.


Bron: ZZP Barometer
 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken