Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 oktober 2015
 

Zzp-modelovereenkomsten te snel geïntroduceerd

 
 

Zzp’ers, opdrachtgevers en de Belastingdienst zijn niet klaar voor invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) per 1 januari 2016. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.088 zzp’ers in Nederland.

De invoering van deze nieuwe wet voorziet in de afschaffing van de VAR en de invoering van modelovereenkomsten, waarbij de Belastingdienst vooraf aan zal geven of er sprake is van loondienst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Een minderheid van de opdrachtgevers (39 procent) en de helft van de zzp’ers (50 procent) is slechts voldoende op de hoogte van de wet, en de Belastingdienst heeft pas in enkele gevallen (zeven procent) ingestuurde modelovereenkomsten beoordeeld.

Steun aan zijden draad
Het wetsvoorstel dat op dinsdag 27 oktober wordt voorgelegd aan de Eerste Kamer, is tot stand gekomen in overleg met de zzp-belangenbehartigers FNV Zelfstandigen, PZO en ZZP Nederland. Henk Wesselo, voorzitter van FNV Zelfstandigen, geeft aan dat staatssecretaris Wiebes wijzigingen zal moeten aanbrengen aan zijn huidige plan om deze steun te behouden: "Dit onderzoek bevestigt dat er behoefte is aan een heldere transitieperiode. De markt heeft tijd nodig om de werkwijze-met-VAR uit te faseren, en geleidelijk de nieuwe werkwijze te introduceren. In het eerste jaar zou de Belastingdienst vooral deze transitie moeten faciliteren. Dat vraagt om heldere voorbeeldovereenkomsten en goede communicatie. Daarnaast vraagt het ook een constructieve opstelling: geef partijen bij afwijkingen de gelegenheid om te herstellen, voordat je met naheffingen en boetes komt. Een goed transitieplan is voor ons voorwaarde om de invoering van de wet DBA te ondersteunen. Wij hopen dat we de staatssecretaris van dit belang hebben kunnen overtuigen," aldus de zzp-voorman.

Bekijk de infographic op de ZZP Barometer.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken