Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
14 oktober 2015
 

Vier tips om waardevolle werknemers te binden en behouden

 
 

Gemotiveerde en getalenteerde werknemers zijn de drijvende kracht achter een succesvolle onderneming. Organisaties steken daarom veel energie, tijd en geld in het vinden van deze werknemers.

Hen vervolgens behouden is ook een hele uitdaging. Wat kunnen organisaties doen om ervoor te zorgen dat werknemers tevreden zijn op hun werkplek? Matthieu van de Vloed is Senior HR Business Partner bij Altran Benelux. Hij geeft de volgende vier tips:
 
1. Stimuleer groei en ontwikkeling
Zelfontplooiing is een basisbehoefte van de mens. Het is daarom belangrijk om werknemers de mogelijkheid te bieden om zichzelf te ontwikkelen binnen hun vakgebied. Dit kan een organisatie enerzijds doen door een breed carrièreperspectief aan te bieden. Zo wordt de werknemer in staat gesteld om zich – afhankelijk van de fase in zijn carrière, individuele ambitie en beschikbare opdrachten – verder te ontwikkelen. Anderzijds kan de ontwikkeling worden ondersteund door het aanbieden van individuele trainingen of trainingen in groepsverband. Dat kunnen externe cursussen zijn of er kan gebruik worden gemaakt van kennis die al in huis is. Laat bijvoorbeeld een gespecialiseerde medewerker workshops geven aan collega’s.
 
2. Bied de mogelijkheid om kennis te delen
Als werknemers hun kennis kunnen delen, intern of extern, voelen zij zich relevant en betrokken bij de organisatie. Neem daarom barrières weg en creëer mogelijkheden voor medewerkers om dit te doen. Zoals hierboven genoemd, kunnen werknemers met specialistische kennis intern workshops geven en op deze manier hun kennis delen. Andere mogelijkheden van kennisdelen zijn het begeleiden van stages en schoolopdrachten of het geven van lezingen op hogescholen en universiteiten. Daarnaast is het faciliteren van een inspirerende werkomgeving een goede manier om werknemers te prikkelen.
 
3. Begeleid medewerkers bij het vinden van de juiste plek binnen de organisatie
Het is zeer belangrijk dat de juiste persoon op de juiste plek zit. Niet alleen voor het functioneren van de organisatie, maar ook voor het optimaal functioneren van de werknemer. Een medewerker die een bepaalde rol vervult, zal zich na een aantal jaar binnen het bedrijf verder ontwikkelen en wellicht beter op zijn plek zitten als hij een andere functie bekleedt. Begeleid werknemers daarom bij het vinden van de juiste positie binnen de organisatie en biedt de kans om intern een overstap te maken. Kijk binnen een internationale organisatie bijvoorbeeld of er mogelijkheden zijn om een tijdje in het buitenland te werken en daar extra kennis op te doen.
 
4. Bied ruimte om zelfstandig te werken
Door medewerkers de mogelijkheid te bieden om zelfstandig te werken, zullen zij zich meer richten op oplossingen in plaats van problemen. Hierdoor kun je als bedrijf echt stappen maken. Als medewerkers mee kunnen denken en betrokken zijn, ontstaat een gezamenlijk doel waar medewerkers achter staan. Zeker bij een grote professionele organisatie is dat van cruciaal belang.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken