Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
23 september 2015
 

MKB’ers in de techniek, bouw en industrie maken zich zorgen om kennisbehoud

 
 

In de techniek, bouw en industrie ligt de grootste bedrijfsuitdaging in het behouden van kennis en kunde. Meer dan de helft van de ondernemers (55 procent) gaat ervan uit dat dit een hinderpaal wordt de komende jaren.

Het vinden van kwalitatief personeel wordt met 50 procent gezien als de op één na grootste uitdaging binnen deze drie sectoren. Dit blijkt uit de MKB Marktmonitor van Technicum en Unique uitgevoerd in samenwerking met Motivaction. Voor deze zevende editie zijn 672 mkb’ers uit de techniek, bouw en industrie ondervraagd over duurzame inzetbaarheid en de bedrijfseconomische en personele ontwikkelingen van hun bedrijf.

Techniek laat piek zien
Dieper inzoomend op de cijfers, zien de partijen een grote piek in de techniekbranche. Hier wordt het vinden van kwalitatief personeel de komende jaren gezien als de grootste personele uitdaging (64 procent). In deze sector zijn er ook grote kopzorgen wat betreft de starters op de arbeidsmarkt. 51 procent van de ondervraagde mkb’ers in de techniek vindt dat starters onvoldoende zijn voorbereid op de huidige arbeidsmarkt. Om dit jaar het beste bedrijfsresultaat te behalen, gaat bijna de helft (47 procent) nieuwe markten aanboren.

Gat aan kennis en ervaring
Adriaan Belonje, directeur Technicum: "Een van de grootste redenen dat werknemers vertrekken bij technische bedrijven is pensionering. Deze oudere werknemers laten echter een gat aan kennis en ervaring achter. Niet alleen die uitstroom, maar ook de afname van instroom zorgt voor een probleem. Het is belangrijk om hier als bedrijf op in te spelen en deze zorgen weg te nemen door het ondernemen van actie. We zien dat de omzetgroei zal glooien, waardoor dit de juiste tijd is om extra te investeren in medewerkers. Zij zijn namelijk de toekomst van technisch ondernemend Nederland."
 
De MKB Marktmonitor 2015 biedt veel meer resultaten en inzichten over de economische en personele ontwikkelingen van het MKB en duurzame inzetbaarheid. Het rapport is gratis aan te vragen via deze link.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken