Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Laag btw-tarief levert bouw 800 miljoen euro meer omzet op

28 januari 2011 - Op aandringen van Bouwend Nederland heeft minister Jan Kees de Jager op 1 oktober 2010 maatregelen genomen om de woningmarkt te stimuleren. Zo is het btw-tarief op arbeid voor verbouwing en renovatie tijdelijk verlaagd. Nu de regeling ruim drie maanden 'onderweg' is, blijkt de regeling is een groot succes!

Ruim 650 ondernemers hebben de enquête van Bouwend Nederland beantwoord. Met een respons van 93 procent mkb-bedrijven is het een goede afspiegeling van het ledenbestand van Bouwend Nederland. Het merendeel (59 procent) geeft aan dat de offerteaanvragen opvallend zijn gestegen. Van die 59 procent, heeft driekwart ook daadwerkelijk meer werk binnen gehaald. Uit enkele reacties blijkt dat het werk, in vergelijking met dezelfde periode in het jaar ervoor, met meer dan de helft is toegenomen. De conclusie is dat de bouw dus baat heeft bij de laag-btw-maatregel. De maatregel heeft de sector nu al voor 800 miljoen euro aan extra opdrachten gebracht, gelijk aan 4000 banen. 

Stimulans
Tevens melden leden van Bouwend Nederland dat oudere offertes nu alsnog doorgang vinden. Het lage btw-tarief werkt als een stimulans en trekt opdrachtgevers over een streep, die ze anders niet gepasseerd zouden hebben. Wel merken veel ondernemers op dat de regeling een aanloopperiode nodig heeft gehad. Vervolgens is de markt steeds meer op gang gekomen. Daarmee komt ook de vraag voor verlenging van de regeling in beeld, want veel bouwondernemers verwachten dat verlenging nog meer werk, veelal met een langere voorbereidingstijd (vergunningstraject), zal opleveren. Dat is nodig, want de bouwsector heeft nog altijd te kampen met de gevolgen van de crisis. Er is licht aan het einde van de tunnel, maar dat is nog ver weg.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.