Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
7 september 2015
 

'Verkort deponeringstermijn om faillissementsfraude aan te pakken'

 
 

Hoewel het aantal faillissementen dit jaar daalt, zijn ondernemers in Nederland nog te vaak slachtoffer van faillissementsfraude.

Bij maar liefst een kwart tot een derde van alle faillissementen is sprake van fraude, blijkt uit onderzoek van hoogleraar faillissementsfraude prof. mr. Tineke Hilverda. Ondanks de enorme schade, schiet de aanpak van faillissementsfraude ernstig tekort. Dat stelt de Haagse Commissie van de Vereniging voor Credit Management (VVCM) en het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB) in een brief die het vorige week naar minister Van der Steur stuurde. De brancheverenigingen pleiten er in de brief voor de deponeringstermijn te verkorten naar tien maanden na sluiting van het boekjaar. Nu is de termijn nog dertien maanden.

Kortere termijn
Een kortere termijn voor het deponeren van jaarcijfers heeft onomstotelijk een positief effect op het voorkomen van faillissementsfraude, stelt de Haagse Commissie VVCM & VCMB. Het is een relatief eenvoudige aanpassing in de wet die een hoop financiële malheur kan voorkomen; volgens diverse onderzoeken loopt de schade van frauduleuze faillissementen op tot 1,3 miljard euro per jaar. De ons omringende landen hanteren reeds een kortere deponeringstermijn.
Jaarlijks gebeurt het bijna 20.000 keer dat op één moment voor twee jaren de jaarcijfers worden gedeponeerd, blijkt uit cijfers van Graydon. Gemiddeld gaat minder dan een procent  van alle Nederlandse BV’s failliet. Bij bedrijven die op één moment twee jaarrekeningen deponeren, is de kans op faillissement 2,5 keer zo groot.

Wakker schudden
"Met een deponeringstermijn korter dan twaalf maanden, kunnen ondernemers niet meer in één keer de jaarcijfers van twee jaren deponeren," zegt Dick Kruiswijk, voorzitter van VCMB. Frauduleuze ondernemers misbruiken de huidige constructie om zogenoemde ‘slapende ondernemingen’ op het oog solvabel te doen lijken. Door twee positieve jaarrekeningen op één moment te deponeren, lijkt een BV een gezonde historie te hebben. Vervolgens kan deze BV worden misbruikt voor frauduleuze handelingen, bijvoorbeeld door daar schulden te stallen en vervolgens een faillissement aan te vragen.
"Het verkorten van de deponeringstermijn naar tien maanden zorgt niet voor wezenlijk veel extra administratieve lasten ten opzichte van een termijn van dertien maanden. Een jaarrekening moet hoe dan ook worden opgesteld," aldus Kruiswijk.

De motor van MKB
Het verkorten van de deponeringstermijn heeft volgens Kruiswijk meerdere voordelen. "Niet alleen wordt moedwillig frauduleuze ondernemers een beproefde methode uit handen genomen. Het voorkomt ook economische schade én heeft positieve effecten op de transparantie van BV’s, zodat crediteurenrisico’s beter zijn in te schatten. Op die manier wordt het verstrekken en verzekeren van leverancierskrediet, dat de motor van het MKB is, ook makkelijker," aldus Kruiswijk.
Uit recent onderzoek van het VCMB onder Nederlandse Credit Managers blijkt dat 73 procent van de ondervraagden het een goed idee vindt om de deponeringstermijn te verkorten.
Met het recente wetsvoorstel van Van der Steur komt het thema na de zomer weer terug in de politieke besluitvorming. "Het onderwerp ligt al veel te lang stil," aldus de Haagse commissie VVCM & VCMB. Zij vraagt aandacht voor een snelle behandeling en stuurt daarom in een brief aan op een directe verkorting van de deponeringstermijn.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken