Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bijenhouden en wecken populair onder jongeren

2 september 2015 - Ambachtelijke beroepen en activiteiten zijn de laatste jaren gegroeid in populariteit onder een nieuwe, voornamelijk jongere doelgroep.

Zo zien standhouders van het evenement Beleef Landleven dat er steeds meer jongere mensen actief interesse tonen in hun ambacht, zoals het houden van bijen en het wecken van voedsel. De voornaamste reden is de stijgende vraag naar producten die op authentieke en duurzame wijze geproduceerd worden. Hierdoor krijgen meer mensen interesse om ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Landleven signaleerde deze trend ook de afgelopen jaren al.

Gemiddelde leeftijd
Beleef Landleven zag de gemiddelde leeftijd van haar bezoekers en abonnees van het magazine Landleven de afgelopen jaren langzaam dalen. Hoofdredacteur Mario Broekhuis: "Tuinieren, zelf eten verbouwen en dieren houden is terug van weggeweest. Als gevolg van de digitalisering willen mensen als tegenwicht juist ook de natuur weer echt beleven en voelen." Beleef Landleven vindt van 11 tot en met 13 september plaats in, en in samenwerking met, het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.

Bijenhouden, niet meer bij te houden
Imker Rien Becking van Imkersbond ABTB vertelt dat de laatste vijf jaar het aantal cursussen bijen houden meer dan verdubbeld is in Nederland. "We zien niet alleen een groei in het aantal cursisten, maar ook de gemiddelde leeftijd is steeds jonger. Zelf ben ik nog maar 34 jaar bijvoorbeeld. Daarnaast wordt het steeds populairder onder vrouwen de laatste jaren."Dit heeft volgens de jonge imker deels te maken met de vele aandacht voor bijen. 'Hoe meer mensen vakkennis vergaren over bijen, des te beter natuurlijk.' Tijdens Beleef Landleven zijn er workshops en is er dagelijks een honingkeuring.

Heel Holland Weckt
Carolina Verhoeven en Imke Gerritsen, Nederlands bekendste experts op inmaakgebied, wijst twee oorzaken aan waarom wecken steeds populairder is bij jongere mensen. "Enerzijds omdat we meer interesse hebben in biologische voeding, die we ook steeds vaker zelf verbouwen. Anderzijds om economische redenen; het is een manier om voedselverspilling tegen te gaan en geld te besparen." Op vrijdag 11 september organiseert Carolina tijdens Beleef Landleven een wedstrijd wecksierkunst. Hoe mooier de groenten en fruit in de pot zitten, des te hoger de score. De winnaar zal 13 september bekend worden gemaakt.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Karlijn

29-11-2018 09:59  |  

De aandacht voor bijen, honing en propolis is nu 3 jaar later nog steeds actueel. Jongeren en jong volwassenen hebben hier steeds meer interesse voor, waarbij het kopen bij de echte imker een vaart neemt.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.