Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Hoe bereken ik het benodigd vermogen voor mijn cv-ketel in mijn bedrijf?

31 augustus 2015 - Betrekt u binnenkort een ander bedrijfspand dat verbouwd, opgeknapt of gerenoveerd dient te worden? Dan moet u ook na denken over de verwarmingsinstallatie, en daarbij is misschien wel een nieuwe cv-ketel nodig.

Maar welke capaciteit moet een cv-ketel in een bedrijf nu hebben?
 
Formules voor berekening van de capaciteit van een cv-ketel
Jasper van der Eerden, werkzaam bij Loodgieters Zaandam geeft advies. Jasper van der Eerden: "Om het benodigde vermogen grofweg te berekenen kan gebruik gemaakt worden van twee formules. Ten eerste dient het aantal Watts per kubieke meter uitgerekend te worden. Dit doet u door de gewenste temperatuur te vermenigvuldigen met 3,86. Voor een hal rekent men meestal achttien graden, voor een kantoor twintig graden. Hierna gebruiken we dit getal om tot het totaal aantal Watt te komen, en vermenigvuldigen we het berekende aantal Watts per kubieke meter met de inhoud (lengte x breedte x hoogte) van een pand. De totaalsom is het benodigd vermogen van de cv-ketel." Jasper van Eerden licht dit nog verder toe door te benoemen dat voor een goed geïsoleerd pand tien procent minder vermogen gerekend kan worden, en voor een slecht geïsoleerd pand juist vijftien procent meer. Voor een vrijstaand bedrijfs- of kantoorpand dient nog eens extra tien procent vermogen berekend te worden.

Ruimtes met afwijkende temperaturen
Het is natuurlijk goed mogelijk dat u een pand heeft waar in verschillende ruimtes afwijkende temperaturen moeten worden gehandhaafd, bijvoorbeeld in het geval van de aanwezigheid van koelcellen. "In dat geval dient het vermogen per ruimte berekend te worden met behulp van de eerder genoemde formules voor het aantal Watt, en kan vervolgens ieder afzonderlijk benodigd vermogen per ruimte opgeteld worden tot een totaalsom." Als extra tip geeft Jasper van Eerden ook aan dat het handig is altijd vijftien procent extra vermogen te handhaven, zodat de capaciteit ook tijdens strenge winters of een incidenteel hoog warmwaterverbruik groot genoeg is, en zelfs voor een eventuele latere uitbouw.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.