Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
14 augustus 2015
 

Zelfstandig ondernemers zijn enthousiaster en gezonder

 
 

Zelfstandig ondernemers zijn enthousiaster over hun werk dan de gemiddelde werkende, blijkt uit onderzoek van Vacatures.nl op basis van CBS-cijfers.

Daarnaast zijn ze gezonder en tevredener. Er is ook een nadeel aan het ondernemerschap: de zelfstandigen zijn vaker buiten kantooruren aan het werk.
 
Positiever over het werk
Zelfstandig ondernemers zijn enthousiaster over hun werk dan de gemiddelde werkende. Op een schaal van 1 tot 7 noteren zelfstandigen een 6,17 voor enthousiasme, waar het gemiddelde van alle werkenden op 5,59 uitkomt. Bovendien gaan ondernemers vaker op in hun werkzaamheden en geven ze vaker aan zich energiek en sterk te voelen tijdens hun werk. Gemiddeld zijn de ondernemers ook iets tevredener, al is het verschil klein: 3,95 tegenover 3,81.

Gezonder, minder burn-outs
 Niet alleen op het punt van bevlogenheid, ook wat betreft gezondheid scoren zelfstandig ondernemers beter dan andere werkenden. 84,5 procent voelt zich ‘gezond’ of ‘zeer gezond’, terwijl dit gemeten over alle werkenden 82,2 procent is. Daarnaast hebben zelfstandigen minder vaak een burn-out: 92,5 procent geeft aan hier nooit mee te maken hebben gehad (tegenover 85,6 procent van alle werkenden).

Geen 9-tot-5-mentaliteit
Tegenover al die voordelen staat wel dat ondernemers vaker aan het werk zijn buiten de geijkte uren. Zo geven ze drie keer zo vaak als andere werkenden aan ’s avonds te werken. Ook het weekend is minder heilig voor de zelfstandigen: waar van alle werkenden 45 procent aangeeft nooit op zaterdag te werken, geldt dit voor slechts elf procent van de zelfstandigen. Voor de zondag is het beeld vergelijkbaar: 60 procent versus 32 procent.

Welke verschillen zijn er verder?
Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek: de zelfstandigen blijken relatief vaak hoogopgeleid te zijn. 41,6 procent heeft een hbo- of wo-opleiding afgerond, terwijl dit onder het totaal aan werkenden 33,5 procent is. Daarnaast is de man-vrouwverhouding onder zelfstandigen een stuk schever: 64,9 procent is man, 45,1 procent vrouw. Onder alle werkenden is de verhouding 52,5 procent - 47,5 procent.
Ook wat betreft de verdeling per sector zijn er opvallende verschillen. Een relatief groot deel van de zelfstandig ondernemers (21,1 procent) is werkzaam in de zakelijke dienstverlening. Ook de sectoren bouw (10,25 procent), cultuur, sport en recreatie (10,8 procent) en landbouw (9,6 procent) zijn populair onder zelfstandigen. Zelfstandigen met personeel (zmp’ers) zijn opvallend vaak actief in de groot- en detailhandel: 28,9 procent van hen werkt in deze sector.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken