Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
12 augustus 2015
 

Werkgerelateerd ziekteverzuim, wat kan uw bedrijf hieraan doen?

 
 

Eind juni 2015 heeft het Centraal Bureau voor Statistiek cijfers gepresenteerd waaruit bleek dat het ziekteverzuim in Nederland sinds 2014 is gestegen. Een groot gedeelte van dit verzuim is werkgerelateerd.

Dit houdt in dat de kosten voor het bedrijf oplopen en het werkvermogen van overige werknemers daalt door toenemende werkdruk. Gezien de huidige ontwikkelingen zoals het langer doorwerken en de financiële crisis is het aannemelijk dat de werknemer moet voldoen aan hoge lichamelijk eisen. Met als mogelijk gevolg dat u te maken krijgt met langdurig ziekteverzuim. Jil Ergonomics geeft u een aantal tips om uw werknemers zo gezond mogelijk te houden.

Werkplek
‘’Een specifiek op de werknemer afgestelde werkplek is één van de factoren die werkgerelateerd ziekteverzuim kan verminderen,’’ aldus een Imke Roodhart van Jil Ergonomics. Zijn de stoel en het bureau goed afgesteld? Is er voldoende licht en geen geluidsoverlast? En hebben de werknemers voldoende inzicht in het correct instellen van de werkplek wanneer zij gebruik maken van flexwerkplekken? Allemaal factoren die het ziekteverzuim beïnvloeden, maar die door het bedrijf wel degelijk gereduceerd kunnen worden door hier bijvoorbeeld workshops over te geven.

Gezonde leefstijl
Werknemers die gezond leven, zijn minder vaak ziek. Als werknemer kunt u zorgen voor voldoende fysieke beweging tijdens het werk. Hier hoeven geen dure oplossingen voor hoeven worden aangeschaft, maar kunnen gemakkelijk in ieder bedrijf worden toegepast. Hierbij kunt u denken aan het verplaatsen van de printer of het instellen van een wandelkwartier in de pauze. Daarnaast heeft het direct ingrijpen door een (para)medici bij lichamelijke klachten een positief effect op het verhogen van het werkvermogen. Het zorgt ervoor dat de werknemer zich sneller weer fit voelt en het werk (volledig) kan hervatten. Het aanbieden van gezond voedsel is zoals bekend nog steeds een belangrijk aandachtspunt.

Preventief Medisch Onderzoek
Niet verplicht voor het bedrijf om uit te voeren, maar de werknemer moet hier wel gebruik van kunnen maken: het Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Het PMO wordt ook wel Health Check genoemd en is een onderzoek waarbij de werknemer zowel mentaal als fysiek wordt onderzocht. Vragenlijsten, mogelijk aangevuld met fysieke testen als bloeddrukmetingen en visustesten, geven een goed beeld van klachten die de werknemer kan ervaren. Met de resultaten uit de onderzoeken, kan de werknemer gericht hulp aanbieden, met als doel (langdurig) werkverzuim te voorkomen. 
Er zijn voldoende mogelijkheden om het werkgerelateerd ziekteverzuim te verminderen of voorkomen. Kansen genoeg voor ieder bedrijf om te zorgen dat werknemers zich goed voelen en een beter werkvermogen hebben.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Financiele schade beperken als zzp'er: welke verzekeringen zijn belangrijk?
De financiele schade voor uiteenlopende risico's is te beperken met zzp verzekeringen.
Fleet Management inzetten voor uw bedrijf: dit zijn de voordelen
Steeds vaker wordt er binnen bedrijven die te maken hebben met transportkosten en logistiek, gebruik gemaakt van Fleet management.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Welke hypotheek past bij de zzp'er?
Hoeveel hypotheek je als zzp’er kunt krijgen hangt af van een aantal zaken. De hoogte van je inkomen is natuurlijk van het grootste belang.
E-rijden nog steeds beloond
Het aantal elektrische auto's neemt toe. Vorig jaar zijn er weer meer volledig elektrische auto's verkocht.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken