Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
27 januari 2011
 

Acht tips voor meer brandveiligheid

 
 

Ruim een derde van de werknemers houdt zich niet aan de richtlijnen voor brandveiligheid op het werk of is hier niet bekend mee. Dit blijkt uit onderzoek van Securitas onder ongeveer 500 respondenten. Tien procent van de ondervraagden geeft aan dat het pand waarin zij werken brandgevaarlijk is.


Ondanks dat 66 procent van de respondenten aangeeft brandveiligheidsrichtlijnen belangrijk te vinden, is dit voor een groot deel van de werknemers geen motivatie om zich aan deze voorschriften te houden. Maar liefst een derde zegt zich niet bezig te houden met de richtlijnen of is hier niet bekend mee. Jilles Vinkenburg Branch Manager van Securitas Safety Services: "Brand blijkt voor veel werknemers een ‘ver van mijn bed show’. Toch komt brand op de werkvloer regelmatig voor. Het is van groot belang dat werknemers bekend zijn met brandvoorschriften en dat zij in geval van brand weten hoe ze moeten handelen. De werkgever moet er enerzijds voor zorgen dat er brandveiligheidsrichtlijnen zijn en dat werknemers getraind worden om met calamiteiten om te gaan. Anderzijds hebben medewerkers eigen verantwoordelijkheid om de regels te kennen."

Geblokkeerde nooddeuren
Ruim elf procent van de respondenten geeft aan dat de nooddeuren bij het bedrijf waar zij werken niet vrij toegankelijk zijn. Er staat wel eens iets in de weg dat de vrije toegang belemmert. ‘In de praktijk zie ik regelmatig een kast, stoel of bureau voor een nooddeur staan. Soms zit deze deur zelfs op slot. Dat is echt onverantwoord. Nooddeuren moeten altijd vrij zijn. Brand ontstaat niet iedere dag, maar stel dat het wel gebeurt. Dan mag de vluchtroute niet belemmerd zijn door iets simpels als een kast die in de weg staat’, aldus Vinkenburg. 

Tips voor werkgevers
1.  Geef vluchtroutes aan door middel van verlichte pictogrammen en noodverlichting 
2.  Houd regelmatig ontruimingsoefeningen (ook onaangekondigd) 
3.  Op iedere etage dient een brandblusser en/of brandslang te hangen 
4.  Stel BHV-ers aan 

Tips om mee te geven aan uw werknemers
1.  Houd nooduitgangen vrij en zorg dat deze direct toegankelijk zijn 
2.  Zorg dat u weet hoe u met een brandblusser om moet gaan 
3.  Zorg dat u bekend bent met het ontruimingsplan 
4.  Zorg dat u de regels kent en naleeft

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Nick  |   | 
2-04-2018
 | 
14:51 uur
Dit zijn erg belangrijke tips. Een goede brandbeveiliging moet een prioriteit zijn. Helaas is dat bij te weinig mensen het geval.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De wereld verandert. Maar wat gaat de toekomst brengen en hoe bepaalt dat je business? Wat verwachten klanten van je, nu ze 24/7 online zijn? Hoe kun je profiteren van duurzame vernieuwing? Hoe gebruik je de kracht van online platformen om je klanten te bereiken? En hoe kun je je bedrijf laten groeien zonder mensen aan te nemen? Dát zijn vragen waar ondernemers juist nu het antwoord op zoeken.
Lees verderMeer boeken