Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
27 juli 2015
 

De cloud is een prima verjongingskuur voor het bedrijf

 
 

Bedrijven die ouder zijn dan twintig jaar, maken nog relatief weinig gebruik van cloudoplossingen in vergelijking met jongere organisaties.

Hoewel deze  generatie traditionele bedrijven wel op de hoogte is van de voordelen van de cloud ten aanzien van bijvoorbeeld veiligheid of kostenefficiency, heeft het merendeel de overstap naar de cloud nog niet gemaakt. Ruim 60 procent van de bedrijven van twintig jaar of ouder maakt geen gebruik van software-oplossingen in de cloud. Voor organisaties die vijf jaar of korter bestaan ligt dit percentage op 38 procent. Dat blijkt uit de resultaten van de MKB Cloud Barometer 2015 van KPN en Exact.
 
Mogelijkheden
Door (nog) niet te kiezen voor de oplossingen van de cloud, laten bedrijven best wat mogelijkheden liggen. "Natuurlijk is het begrijpelijk dat relatief jonge bedrijven vaker de cloud omarmen," licht Rick van Schaik, VP Cloud Services bij KPN Zakelijke Markt, toe. "Jonge oprichters en werknemers die afgelopen twintig jaar zijn opgegroeid, zijn zelf een belangrijk onderdeel van de digitaliserende samenleving. Voor deze generatie Y zijn de technologische ontwikkelingen zonder meer een onderdeel van hun eigen ontwikkeling. Vanzelfsprekend passen ‘nieuwe’ oplossingen gemakkelijker in hun manier van werken en denken. Traditionele bedrijven vertrouwen vaak op oplossingen die in het verleden hun waarde voor de onderneming al hebben bewezen. Maar de mogelijkheden van de cloud kunnen er juist voor zorgen dat je als bedrijf flexibeler en digitaler wordt, net zoals de jongere generatie."
 
Samenwerken
40 procent van de jongere bedrijven werkt al met cloudoplossingen als Office 365 en Google docs, waarbij meerdere medewerkers gelijktijdig aan veranderingen in documenten kunnen werken. Dit komt zowel de samenwerking als de efficiency in documentbeheer ten goede. "Traditionele bedrijven, die deze overstap nog niet hebben gemaakt, werken vaak nog volgens de ‘oude methode’. Denk bijvoorbeeld aan een document waaraan meerdere mensen werken. Wanneer dat steeds via de mail over en weer wordt gestuurd, kunnen er gemakkelijk misverstanden ontstaan over de juiste versie van een document."
 
Plaats- en tijdsonafhankelijk werken
Ook in het plaats- en tijdsonafhankelijk werken blijven de traditionele bedrijven nog achter op hun jonge evenknie. Met cloudoplossingen kunnen medewerkers werken waar en wanneer ze maar willen. Of dat nu op kantoor is, op een flexplek of thuis. "Medewerkers en klanten zijn zo niet meer gebonden aan vaste werk- en openingstijden en dat komt de productiviteit en bereikbaarheid van een onderneming weer ten goede," aldus Van Schaik. "Er is dan slechts een goede internetverbinding nodig om overal en altijd bij documenten te kunnen."

Flexibiliteit
Ruim 50 procent van de ondervraagde ondernemers geeft aan dat ze de cloud vooralsnog vooral gebruiken voor back-up van bedrijfsgegevens. Voor de opslag en het delen van documenten blijven de traditionele bedrijven nog wat achter op de jonge bedrijven. "Opslag in de cloud is vooral gemakkelijk. De dienst groeit mee met de behoefte en kent daarmee een grote flexibiliteit qua opslag. Bovendien hoeft er zelf geen apparatuur aangeschaft en aangesloten te worden en de data is overal toegankelijk. Ook het delen van data is gemakkelijker via de cloud," licht Van Schaik toe.

Veiligheid
Dat bedrijfsdata in de cloud in veilige handen is, is voor verreweg de meeste Nederlandse MKB-bedrijven de belangrijkste reden om cloud te gebruiken of te overwegen. Op dat vlak is er volgens de MKB Cloudbarometer weinig verschil tussen traditionele en jonge bedrijven. Bijna 35 procent van de bedrijven geeft veiligheid als belangrijkste reden om voor een cloudoplossing te kiezen.
De lagere IT-kosten zijn voor veel bedrijven, zowel jong als oud, ook een trigger om voor cloudoplossingen te kiezen. "Investeringen in eigen servers met onderhoudscontracten, personeel en allerhande updates behoren tot het verleden wanneer alles bij een cloudleverancier wordt ondergebracht," zegt Van Schaijk. Door het schaalvoordeel van deze leverancier kunnen er eenvoudig energiebesparingen gerealiseerd worden en daarmee kosten gedrukt. Daarnaast wordt er slechts betaald voor wat er werkelijk aan diensten wordt afgenomen en niet voor ongebruikte capaciteit. "Investeringen zijn dus vooraf lager. Dat is niet alleen aantrekkelijk voor jonge, beginnende bedrijven maar ook voor de grotere organisaties kan het flink wat druk op het IT-budget wegnemen."
 
Verjonging
Door net als jongere bedrijven meer gebruik te maken van de mogelijkheden van de cloud, kunnen traditionele organisaties aanzienlijk verjongen. Met de flexibiliteit en kansen die de cloud te bieden heeft, liggen eigentijdse digitale ontwikkelingen ook voor oudere organisaties binnen handbereik.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Internetondernemers kunnen niet meer zonder goede hosting
Het belang van een goede hosting voor een internetondnemer
Voeding voor de concentratie
B-vitamines (B1, B3, B6, B8, foliumzuur en B12) en vitamine C zijn goed voor de leerprestatie, de concentratie en spelen een rol bij het geheugen.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken