Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Meer vernieuwende afspraken in cao’s

9 juli 2015 - Werkgevers en vakbonden maken vaker vernieuwende afspraken in cao’s. In acht van de tien nieuwe cao’s staan inmiddels een afspraak over het vergroten van de werkmogelijkheden voor werknemers (duurzame inzetbaarheid).

In meer dan de helft van de in 2015 afgesloten cao’s is een afspraak vastgelegd over grotere flexibiliteit voor bedrijf en/of werknemers. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen. 
 
Duurzame afspraken
In juni werden, vergeleken met eerdere maanden van 2015, bijna tien procent meer afspraken gemaakt over zaken als opleidingen, het verminderen van ontziemaatregelen en mantelzorg. Vergeleken met 2014 is met name de stijging van het aantal afspraken over werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt spectaculair: de helft van alle 2015-akkoorden heeft zo’n afspraak tegenover 33 procent in 2014. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldde afgelopen week dat het aantal banen voor arbeidsgehandicapten ook daadwerkelijk sterk groeit.

Bijzondere akkoorden 
In de 23 cao’s die in juni tot stand kwamen, komt de gemiddelde contractloonstijging uit op 1,50 procent. Dat is gelijk aan het jaargemiddelde. Onder de juni-akkoorden zijn een aantal bijzondere akkoorden. Bij Aegon werd gebruik gemaakt van een nieuwe onderhandelingsmethode, ‘co-creatie’, waarbij werkgever en werknemers veel voorwerk doen in bijvoorbeeld gezamenlijke probleemanalyse. Eerder al boekten vakbonden en werkgever met deze methode succes, bijvoorbeeld bij KPN. In juni kwam ook na anderhalf jaar onderhandelen een nieuwe en meer concurrerende bouw-cao tot stand met meer maatwerkmogelijkheden en met meer loon.
 
AWVN organiseert op 5 oktober in Amsterdam zijn jaarcongres over de veranderende maatschappelijke rol voor ondernemingen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.