Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
17 juni 2015
 

‘Betaal rekeningen op tijd en spaar voor uw pensioen!

 
 

Het bedrijfsleven dat zich graag profileert met een aspect als 'Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen' (MVO), zou een gezondere betalingsmoraal van ondernemers ook onder MVO moeten gaan scharen. Dat stelt ZZP Netwerk Nederland.


ZZP Netwerk Nederland pleit daarom voor een veel scherper publiek en ondernemend debat over de vraag wát we daadwerkelijk onder MVO verstaan. "Het niet-op-tijd-betalen van facturen - dus het niet nakomen van gemaakte afspraken - is niet alleen een economisch delict, maar heeft enorme effecten in de ketens waarin ondernemers en bedrijven met elkaar verbonden zijn," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland.
 
Fatsoensnormen
"MVO heeft niet alleen te maken met 'groene aspecten' zoals het niet uitprinten van mailtjes, het op de fiets naar kantoor gaan in plaats van met de auto of een zoektocht naar efficiency en effectiviteit in de keten waarbinnen men actief is. MVO gaat ook over de fatsoensnormen die u hanteert in de wijze waarop u gemaakte afspraken nakomt," aldus Helmers. "Want, als u schriftelijk overeenkomt met uw leverancier dat 30 dagen de betalingstermijn is, waarom heeft u dan nog het lef om 'gewoon' pas na 60 dagen te betalen. Afspraak is toch afspraak? Als u  weet dat u niet binnen 30 dagen kunt of wilt betalen, maak die afspraak dan niet. Niet alleen ZZP'ers, maar ook ondernemers mét personeel, maken er té vaak een potje van. Hoe kan men  volhouden dat men Maatschappelijk Verantwoord onderneemt als men afspraken niet nakomt? Ondernemers aan de andere kant van de tafel hebben last van die uitgestelde betalingen. En de keten daarachter ook. En dus de maatschappij."

Pensioensparen
Wat ZZP Netwerk Nederland betreft wordt zelfs pensioensparen in het debat over MVO betrokken.
"Het is onbegrijpelijk dat er een heel groot contingent aan ondernemers is dat bij hoog en bij laag blijft beweren dat er geen geld is om bijvoorbeeld voor pensioen te sparen. Maar ze zijn nog niet uitgesproken over dit thema en ze boeken een vakantie van vier weken naar de Verenigde Staten....   Hoezo Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Immers, we hebben over twintig jaar een probleem in Nederland als ondernemers niet voor hun pensioen hebben gespaard! Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gaat in de kern over het nemen van verantwoordelijkheid voor de toekomst van onze samenleving. Dan moet u dat in al uw handelingen laten terugkomen!" besluit Helmers.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken