Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Meeste snelgroeiende bedrijven in groot- en detailhandel

12 juni 2015 - De sector groot- en detailhandel telt in Nederland de meeste snelgroeiende bedrijven, gevolgd door de industrie en bouwnijverheid. Een innovatieve sector als de ICT blijft daar ver bij achter en eindigt op de vierde plaats.

De meeste van de ruim 4800 snelgroeiende bedrijven in het land zitten in de provincie Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant. Drenthe telt de minste snelle groeiers.

High Growth Forum
Dat blijkt uit een breed onderzoek dat kennisplatform Port4Growth en Bureau van Dijk in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en andere partners hebben uitgevoerd onder alle Nederlandse bedrijven. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens het twaalfde High Growth Forum in Maarssen, waar 160 ondernemers van snel groeiende bedrijven samenkomen.

Werkgelegenheid en innovatie
In 2014 concludeerde het Ministerie van EZ dat snelle groeiers verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van de toename van werkgelegenheid en dat ze daarnaast bovengemiddeld innovatief zijn. Zij vormen een belangrijke motor van economische groei. " Het probleem was alleen dat niet bekend was welke bedrijven dat zijn. Met dit onderzoek hebben we dat op een rijtje gezet en wordt dat voor het eerst bekend," zegt directeur Joop de Jong van Port4Growth, een ondernemersnetwerk dat groeiende bedrijven bij elkaar brengt en ondernemers ondersteunt. De gegevens werden bijeengebracht door Bureau van Dijk, wereldwijd een van de grootste onderzoekers van bedrijfsinformatie.

Omzet
Het onderzoek richtte zich op bedrijven met minimaal tien werknemers, een omzet tussen de één en 300 miljoen euro, die tussen 2011 en 2013 minstens tien procent omzetgroei kenden. Dat zijn er ruim 4800 in Nederland. De sector groot- en detailhandel telt de meeste snelle groeiers: 1350. Onder deze sector vallen handelsbedrijven, autobedrijven, groothandels, maar ook supermarkten en winkels. Vergeleken met andere sectoren bieden deze snelgroeiende bedrijven ook veel werkgelegenheid. Er werken 41.618 mensen.
De sector industrie telt 894 snelle groeiers met 36.502 werknemers. Op de derde plaats in de ranglijst staat de sector bouwnijverheid met 451 snelgroeiende bedrijven met in totaal 17.331 werknemers. Een sector als informatie en communicatie, die naar verwachting veel snelle groeiers moet tellen, eindigt met 422 bedrijven met 19.194 werknemers op de vierde plaats.
De 306 snelle groeiers in de sector verhuur- en leasebedrijven, uitzendbureaus, reisbranche, schoonmaak en andere zakelijke dienstverlening tellen de meeste werknemers: 52.699.

Geografische verschillen
Ook geografisch zijn de verschillen groot in Nederland. Zoals verwacht zitten de meeste snelgroeiende bedrijven in de Randstad met Zuid-Holland (1011) aan kop, Noord-Holland (675) op een derde plaats en Utrecht (414) op vijf. Noord-Brabant (854) doet het met een tweede plaats goed. Gelderland (646) staat enigszins verrassend op plaats vier en qua aantal werknemers zelfs op de derde plaats.
Ruim de helft van de 4800 snelgroeiende bedrijven heeft een omzet tussen de twee en tien miljoen euro en tussen de tien en 25 medewerkers.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.