Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vierde editie verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente van start

10 juni 2015 - Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland geeft vandaag tijdens de Week van de Ondernemer in Groningen het startschot voor de vierde editie van de verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland.

De komende maanden zullen tienduizenden ondernemers zich in een grootschalig onderzoek uitspreken over het mkb-beleid in hun vestigingsplaats. De verkiezing heeft als doel gemeenten te prikkelen om het lokale ondernemersklimaat te verbeteren.

Focus op ondernemersbelangen
"Voor MKB-Nederland is de tweejaarlijkse verkiezing van de MKB-vriendelijkste gemeente een instrument om gemeenten een scherpe focus op de ondernemersbelangen te laten houden," aldus Van Straalen bij de aftrap. "Een gezond mkb is van groot belang voor lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid. Dat mkb moet de gemeente dus de ruimte geven en faciliteren met goed, ondernemersvriendelijk beleid."

Vragenlijst
Het grootschalige onderzoek wordt uitgevoerd door het Groningse onderzoeksbureau Lexnova en stoelt op vier pijlers: de tevredenheid van ondernemers in de gemeente, het imago van de gemeente, communicatie en beleid met betrekking tot het mkb en de hoogte van de gemeentelijke lasten voor het mkb. Bij het bepalen van de uiteindelijke rangorde worden aan elk van deze vier indicatoren wegingsfactoren toegekend. Ondernemers kunnen op mkbvriendelijkstegemeente.nl de vragenlijst invullen.

Regionale samenwerking
Nieuw aan de editie van dit jaar is de samenwerking met de regionale organisaties van VNO-NCW, waarmee de verkiezing verder is verbreed. Lokale besturen krijgen net als bij de voorgaande edities de mogelijkheid om na afloop een rapport te ontvangen met een analyse van de sterke en zwakke punten en een lijst met concrete verbeterpunten. Ook kunnen ze desgewenst extra vragen voor 'hun' ondernemers laten meelopen.
Welke gemeente zich uiteindelijk de MKB-vriendelijkste van Nederland mag noemen, wordt eind van het jaar bekendgemaakt. In de aanloop naar de landelijke uitkomst wordt ook per provincie en regio een winnaar uitgeroepen.

Bergambacht en Zwolle
Het is de vierde keer dat MKB-Nederland deze verkiezing landelijk organiseert. In zowel 2011 als 2013 kwam het Zuid-Hollandse Bergambacht (inmiddels opgegaan in de fusiegemeente Krimpenerwaard) als winnaar uit de bus. Bij de grote steden (G36) voerde Zwolle vorige keer de ranglijst aan.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.