Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
8 juni 2015
 

Blijvend lage btw is impuls voor verduurzaming woningen

 
 

Volgens installateurskoepel UNETO-VNI helpt een laag btw-tarief voor renovatie en onderhoud om woningen in ons land versneld energiezuinig te maken en daarmee de doelstellingen van het Energieakkoord te halen.

In een brief aan de Tweede Kamer roept UNETO-VNI daarom op om de lage btw blijvend te maken. Volgens UNETO-VNI is het zes procent btw-tarief het duwtje dat veel woningbezitters en woningcorporaties nodig hebben om te investeren in energiezuinige maatregelen. De afgelopen jaren zijn dankzij de maatregel al veel woningen voorzien van zonnepanelen, energiezuinige hr-ketels en energiezuinige en inbouwapparatuur. Beëindiging van de lage btw heeft een negatief effect op deze marktontwikkeling.

Verduurzaming bouw
Voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI: "Uit een rondvraag onder onze leden blijkt dat veel opdrachtgevers hun energiebesparingsplannen weer op de lange baan schuiven als de btw weer naar 21 procent gaat. Na 1 juli verwachten installateurs zelfs een daling van het aantal opdrachten met circa twintig procent."
Siertsema roept de Tweede Kamer daarom op om de lage btw blijvend te maken en daarmee de verduurzaming van de gebouwde omgeving een impuls te geven. Siertsema: "Zo'n 40 procent van het totale energieverbruik in ons land komt voor rekening van gebouwen en woningen. Dankzij de lage btw nemen we meer energiebesparende maatregelen en gaat dat percentage drastisch omlaag. Laten we die kans niet onbenut laten."

Levensloopbestendig
Het lage btw-tarief zorgt er ook voor dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Siertsema: "Door woningen levensloopbestendig te maken met slimme techniek, kunnen ouderen langer in hun vertrouwde omgeving blijven én gaan de zorgkosten omlaag. Ook kunnen we de lage btw inzetten om woningen in Groningen die gevaar lopen als gevolg van de gaswinning aardbevingsbestendig te maken."
Uit onderzoek blijkt dat dankzij de lage btw de afgelopen jaren duizenden banen behouden zijn gebleven in de installatiesector. Siertsema: "Ook voor de overheid pakt een structureel lage btw niet ongunstig uit. Er wordt weliswaar minder btw afgedragen, maar aan de andere kant bespaart de overheid aan WW-uitkeringen en wordt er meer loon- en inkomstenbelasting afgedragen."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De wereld verandert. Maar wat gaat de toekomst brengen en hoe bepaalt dat je business? Wat verwachten klanten van je, nu ze 24/7 online zijn? Hoe kun je profiteren van duurzame vernieuwing? Hoe gebruik je de kracht van online platformen om je klanten te bereiken? En hoe kun je je bedrijf laten groeien zonder mensen aan te nemen? Dát zijn vragen waar ondernemers juist nu het antwoord op zoeken.
Lees verderMeer boeken