Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Startende bedrijven hebben vooral op lange termijn effect op werkgelegenheid

25 januari 2011 - Startende bedrijven hebben directe en indirecte effecten op de economie. Directe effecten zijn bijvoorbeeld de extra productie en werkgelegenheid die nieuwe bedrijven creëren. Indirecte effecten zijn productiviteitsverbeteringen in reeds bestaande bedrijven als gevolg van de toegenomen concurrentie.

In dit rapport van Ondernemerschap.nl wordt getracht de grootte van de directe en indirecte effecten van starters op de (regionale) economie te meten met behulp van een regressiemodel. In het model wordt de werkgelegenheidsgroei verklaard uit de startersratio en een nieuw ontwikkelde maatstaf die de mate van concurrentie tussen bestaande bedrijven meet. Hierbij worden ook korte en lange termijn effecten onderscheiden. 

Lange termijn effecten
Uit de empirische analyse komt naar voren dat de lange termijn effecten van starters op de werkgelegenheid groter zijn dan de korte termijn effecten. Het gaat hierbij met name om twee lange termijn effecten. Ten eerste groeien na verloop van tijd de meest succesvolle starters uit tot snelle groeiers, waar veel werkgelegenheid gecreëerd wordt. Ten tweede blijken er enige jaren overheen te gaan voordat de nieuwe bedrijven een bedreiging vormen voor de bestaande bedrijven zodat deze laatste daadwerkelijk gestimuleerd (gedwongen) worden om beter te presteren.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.