Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
29 mei 2015
 

Ondernemers: geen lagere leengrens hypotheek

 
 

De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zien niets in een nog lagere hypothecaire leengrens (Loan-to-Value limiet) zoals DNB, AFM en het ministerie van Financiën de Kamer gisteren adviseerden.

Een verdere verlaging zal er toe leiden dat starters de koop van hun eerste huis met vijf tot zeven jaar moeten uitstellen. Ook dreigt een daling van de huizenprijzen, die net weer opkrabbelen.

Leencapaciteit
De afgelopen jaren is al fors ingegrepen in de hypothecaire leencapaciteit van Nederlandse huishoudens. Zo leidt de maatregel van verplicht aflossen ertoe dat de LTV in tien jaar al tot ongeveer 80 procent kan dalen. Het risico van overkreditering zoals dat voor de financiële crisis bestond, is door de veranderde risicoperceptie bij consumenten zelf en bij hypotheekverstrekkers bovendien flink verminderd.

Risico´s
Daarnaast brengt een verdere verlaging van de LTV risico's met zich mee voor huishoudens die 'onder water' staan (waarde huis lager dan de hypotheek die er op rust). Verder ingrijpen kan namelijk leiden tot opnieuw een daling van de huizenprijzen door afname van het beschikbaar krediet en de vraag naar woningen, wat ten koste gaat van de Nederlandse economie.

Huurmarkt
VNO-NCW en MKB-Nederland delen dan ook de conclusie van het CPB dat de voordelen van een lagere LTV-limiet niet opwegen tegen de economische kosten. Aanvullend woningmarktbeleid dient, in plaats van het inperken van de LTV-limiet, zich dan ook vooral te richten op een betere werking van de woningmarkt als geheel, o.a. door een verdere ontwikkeling van het vrije segment op de huurmarkt en het stimuleren van de nieuwbouw van huurwoningen.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken