Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemers: geen lagere leengrens hypotheek

29 mei 2015 - De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zien niets in een nog lagere hypothecaire leengrens (Loan-to-Value limiet) zoals DNB, AFM en het ministerie van Financiën de Kamer gisteren adviseerden.

Een verdere verlaging zal er toe leiden dat starters de koop van hun eerste huis met vijf tot zeven jaar moeten uitstellen. Ook dreigt een daling van de huizenprijzen, die net weer opkrabbelen.

Leencapaciteit
De afgelopen jaren is al fors ingegrepen in de hypothecaire leencapaciteit van Nederlandse huishoudens. Zo leidt de maatregel van verplicht aflossen ertoe dat de LTV in tien jaar al tot ongeveer 80 procent kan dalen. Het risico van overkreditering zoals dat voor de financiële crisis bestond, is door de veranderde risicoperceptie bij consumenten zelf en bij hypotheekverstrekkers bovendien flink verminderd.

Risico´s
Daarnaast brengt een verdere verlaging van de LTV risico's met zich mee voor huishoudens die 'onder water' staan (waarde huis lager dan de hypotheek die er op rust). Verder ingrijpen kan namelijk leiden tot opnieuw een daling van de huizenprijzen door afname van het beschikbaar krediet en de vraag naar woningen, wat ten koste gaat van de Nederlandse economie.

Huurmarkt
VNO-NCW en MKB-Nederland delen dan ook de conclusie van het CPB dat de voordelen van een lagere LTV-limiet niet opwegen tegen de economische kosten. Aanvullend woningmarktbeleid dient, in plaats van het inperken van de LTV-limiet, zich dan ook vooral te richten op een betere werking van de woningmarkt als geheel, o.a. door een verdere ontwikkeling van het vrije segment op de huurmarkt en het stimuleren van de nieuwbouw van huurwoningen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.