Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
27 mei 2015
 

‘Maak investeringen in start-ups fiscaal aftrekbaar voor pensioenopbouw'

 
 

'Directe persoonlijke investeringen in andere ondernemingen, bijvoorbeeld in start-ups, moeten voor deze investerende ondernemers fiscaal als een opbouw voor het eigen pensioen worden beschouwd.'

ZZP Netwerk Nederland pleit daarom voor een uitbreiding van de pensioenopbouwmogelijkheden binnen het huidige fiscale kader. "Zo krijgen (investerende) ondernemers extra én creatieve kansen om iets voor hun pensioen op te bouwen," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland. "Want, banksparen loont zich niet meer gezien de immer dalende rentes. U kunt weliswaar ook via allerlei beleggingsfondsen sparen voor uw pensioen, maar waarom kan dit niet door uw geld rechtstreeks – en met persoonlijk contact! - te investeren in veelbelovende start-ups die mooie dingen met uw geld willen en kunnen doen," vervolgt Helmers. "Daarnaast hangt er nog steeds een zweem van onduidelijkheid en intransparantie over de bestaande en  nieuwe (ZZP-) Pensioenfondsen. Waarom niet op ondernemende wijze het heft écht in eigen hand nemen? De inleg – de investering – zou dan net als bij het banksparen en bij de aankoop van lijfrentes, fiscaal aftrekbaar moeten zijn, tot het maximum van de beschikbare jaar- en/of reserveringsruimtes. Conform de huidige regels dus. Simpelweg een éxtra optie om het voor u beschikbare bedrag van uw pensioenpremie nuttig(er) te besteden."

Voorbeeld
Helmers: "Neem nu eens een ondernemer, die jaarlijks gemiddeld 5.000 euro pensioenpremie stort, bijvoorbeeld via banksparen. De rente is zo ongekend laag, ook voor langere looptijden, dat je weet dat de opbrengsten nihil zijn. Hoezo pensioenopbouw? En: waarom je pensioen laten groeien via beleggingsfondsen waar de top beslissingen neemt en de spaarder nauwelijks direct invloed heeft op de keuzes van die top.
Dan kunt u dus beter uw geld rechtstreeks investeren in een andere onderneming. Of u 5.000 euro via Crowdfunding aan inspirerende start-ups gunnen. U bent ineens méér dan ooit zélf verantwoordelijk! Als u die bedragen dan fiscaal mag opvoeren als aftrekpost, tot aan het maximum van de jaar- en/of reserveringsruimte, dan wordt direct investeren ineens véél interessanter én toegankelijker. En hoe mooi is het niet als u bijvoorbeeld een paar jaar later uw investering terug hebt verdiend inclusief de afgesproken vergoeding. Een betere pensioenopbouw kunnen wij ons niet voorstellen."

De voordelen:

 • Sparende (investerende) ondernemers kunnen een beter rendement halen als start-ups uitgroeien tot betekenisvolle en winstgevende ondernemingen.
         
 • Ook ondernemers die relatief kleine bedragen nodig hebben, krijgen hierdoor extra mogelijkheden om geld te genereren om hun ondernemende dromen waar te maken. Dit is goed voor het startersklimaat!
         
 • Ondernemers worden directer betrokken bij het ondernemerschap van andere ondernemers. En, betrokkenheid leidt tot een kritischer blik en betere kwaliteit. Zowel bij de investeerder als bij de ontvanger.
     
 • Het geeft een extra impuls aan de economie. Er ontstaat nieuwe groeikracht.
 • Je lost hiermee ook het probleem op dat ondernemers bij financiële instellingen niet aan geld kunnen komen. Banken zijn beperkter geworden in wat ze willen doen; en dan is deze pensioeninvestering een geweldig alternatief voor ondernemers die op zoek zijn naar geld.
 • Door ondernemers die graag voor hun pensioen willen sparen persoonlijk en intensief te betrekken bij start-ups, ontstaan nieuwe netwerken waarbij kennisuitwisseling naar een veel hoger en inspirerend niveau wordt getild. Ideeën van start-ups worden nóg beter!
 
Een belangrijke voorwaarde:       
Vanzelfsprekend dient er van te voren een loopperiode te worden vastgesteld waarbinnen het rendement niet door de investeerder mag worden opgenomen. Net als bij banksparen en lijfrentes. Het opgebouwde rendement blijft tot de einddatum in een fonds staan of bijvoorbeeld bij een bank. Dit vanzelfsprekend om de legitimiteit van de fiscale aftrekbaarheid in het investeringsjaar te behouden. ZZP Netwerk Nederland heeft in de afgelopen weken deze plannen en gedachtegangen laten toetsen door accountants en pensioenspecialisten op alle denkbare niveaus. Helmers: "We hebben nauwelijks een kritisch geluid ontvangen. Dus, wat ons betreft kunnen we de mogelijkheden voor pensioenspaarders met onmiddellijke ingang vergroten en een bijdrage leveren aan de potentiële slag- en groeikracht van het ondernemerschap in Nederland."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken