Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ambitieuze zzp’ers maken zelden de sprong naar werkgeverschap

15 mei 2015 - Uit onderzoek van ZZP Barometer onder 546 zzp’ers blijkt dat zo’n twintig procent van hen de ambitie heeft om ooit personeel in dienst te nemen. Dat betekent dat zo’n 190.000 éénpitters mkb’er willen worden.

Maar in de praktijk valt het aantal zzp’ers dat daadwerkelijk de sprong maakt naar werkgeverschap behoorlijk tegen.

Wetgeving
Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo, stelt dat de Nederlandse wet- en regelgeving omtrent werkgeverschap debet is aan het lage aantal zzp’ers dat doorgroeit tot mkb’er: "De drempel om iemand in dienst te nemen is behoorlijk hoog. Dat komt door de arbeidsrechtelijke risico’s die horen bij het werkgeverschap, zoals de lange doorbetalingsplicht en de re-integratiebegeleding bij ziekte. Dan is er natuurlijk ook nog het risico dat de hoeveelheid werk afneemt, terwijl je iemand onder contract hebt met een bepaald aantal uren."

Werkgeverschap te ingewikkeld
Er is volgens Den Ronden nog een reden waarom zzp’ers maar zelden personeel aannemen. Volgens hem is het werkgeverschap ingewikkeld, en krijgt de zzp’er er een hoop taken en verplichtingen bij waar hij niet op zit te wachten: "Werving en selectie, het opstellen van een arbeidsovereenkomst, loonadministratie, aanmelden bij de belastingdienst, zorgen voor goede arbeidsomstandigheden, betalen van loonheffingen, zorgen voor een pensioenvoorziening, enzovoorts. Al deze extra taken kunnen ambitieuze zzp’ers afschrikken."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.