Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
12 mei 2015
 

ZZP'er stuit nog steeds op muur bij hypotheekaanvraag

 
 

Een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) die bij de bank of een adviseur aanklopt voor een hypotheek, komt terecht in een wereld van wantrouwen en tegenwerking.

Dat blijkt uit onderzoek onder 851 zzp'ers door het Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemerschap (KIZO) in opdracht van Vereniging Eigen Huis*.

Wantrouwen en onbegrip
'Banken en hypotheekadviseurs staan vaak ver af van de praktijk van zelfstandige ondernemers. Er heerst daar nog steeds het geloof dat een vast contract zekerheid geeft', zeggen veel zelfstandigen die aan het onderzoek meewerkten. De meest gehoorde klacht is dat, hoewel zij bereid zijn om bij een hypotheekaanvraag alle financiële gegevens te verstrekken, 82 procent verstrikt raakt in een moeizaam proces van wantrouwen, behoedzaamheid, een kritische benadering en zelfs tegenwerking bij de geldverstrekker. 'Ze beschouwen ons als een groter en ongewenst risico' is een veelgehoorde opmerking. 'Adviseurs kunnen de jaarcijfers niet lezen en stellen op het eind opeens aanvullende eisen' is ook een veelgenoemd punt van kritiek. Daarbij gaat het vooral om (meer) inbreng van eigen geld of een verplichte garantstelling. Verder betalen zzp'ers vaak een renteopslag, hogere advieskosten en is er geen mogelijkheid om Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te krijgen.

Beoordeel perspectief in plaats van verleden
Rob Mulder, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis: "Veel banken hebben moeite zich aan te passen aan de snel veranderende arbeidsmarkt, maar die is onomkeerbaar. Ze zeggen allemaal dat er voor zelfstandigen genoeg mogelijkheden zijn om een hypotheek te krijgen, maar het onderzoek laat zien dat de werkelijkheid weerbarstig is." Uit een recente inventarisatie van VEH blijkt dat de ene bank star vasthoudt aan oude criteria die uitgaan van het arbeidsverleden, terwijl er ook banken zijn die wel kijken naar het toekomstperspectief van de aanvrager. Uit het onderzoek van KIZO blijkt echter dat veel zzp'ers ervaren dat de houding van banken bij een hypotheekaanvraag nog steeds erg afhoudend, en slechts zelden positief is. "Dat moet snel veranderen, banken en tussenpersonen hebben nog veel te verbeteren in deskundige dienstverlening aan zelfstandige ondernemers, " aldus VEH-directeur Rob Mulder.

Vast partnerinkomen nog steeds nodig voor hypotheek
Vier op de tien zzp'ers zeggen dat de bank het zzp-inkomen bij de hypotheekaanvraag buiten beschouwing heeft gelaten. Voor deze huiseigenaren was het alleen mogelijk een hypotheek af te sluiten op het inkomen van hun partner. Nog eens vier op de tien zzp'ers zeggen dat ze het huis hebben gekocht toen ze nog in loondienst werkten. Toen was het aanmerkelijk eenvoudiger om een hypotheek af te sluiten. Dat blijkt uit het onderzoek waaraan 851 zzp'ers meewerkten, waarvan 651 met een koopwoning en 200 met een huurwoning. Nederland telt momenteel circa 810.000 zzp'ers. Dit aantal groeit snel.

* Het Woononderzoek onder zzp'ers met een koop- en huurwoning is uitgevoerd met medewerking van FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP, Stichting ZZP-Nederland, ONL, ABU, Vereniging Eigen Huis en hun achterban.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken