Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Glastuinbouwsector met handen in het haar door wetswijzigingen

30 april 2015 - Ondernemers in de glastuinbouw voorzien problemen met hun personeelsbestand door de aankomende wetswijzigingen. Ruim 86 procent van de ondernemers geeft aan dat zij problemen met de bedrijfsvoering krijgen door de verminderde flexibiliteit in arbeidscontracten, onderdeel van de Wet Werk & Zekerheid.

Dat blijkt uit een onderzoek naar werkgeverschap in de glastuinbouwsector, uitgevoerd in opdracht van PRO Payroll. In totaal werden aan 161 ondernemers een aantal meerkeuzevragen voorgelegd. De glastuinbouw is een sector in zwaar weer. Vorige week bracht de Rabobank naar buiten dat er een stijging is in het aantal faillissementen en gevallen van wanbetaling in de branche. De glastuinbouw is een arbeidsintensieve sector, waarbij een gemiddelde onderneming een grote flexibele schil heeft. Ruim 84 procent van de ondervraagde bedrijven heeft flexibel personeel in dienst.

Aanpassen personeelsbeleid
Door de komst van de nieuwe Wet Werk & Zekerheid gaat 82 procent van de ondernemingen haar personeelsbeleid aanpassen. Deze wet zorgt er onder andere voor dat per 1 juli nieuwe werknemers al binnen twee jaar in vaste dienst treden. Verder wordt de tussenpoos waarbij de ketenregeling opnieuw kan worden gestart, verlengd van drie naar zes maanden. De tussenpoos wordt binnen de glastuinbouw vaak gebruikt om medewerkers flexibel in dienst te houden (83 procent), maar door de verlenging van de periode wordt het gebruik hiervan per 1 juli 2015 een stuk lastiger. Van de ondervraagde ondernemers is slechts zeven procent bereid om naar aanleiding van de wetswijzigingen eerder een vast contract te geven. In de meeste gevallen (45 procent) zal de ondernemer op zoek gaan naar ander flexibel personeel, wanneer de flexibele periode voor het huidige personeel is afgelopen.

Uitbesteden werkgeverschap
Een andere vaak gebruikte oplossing is het uitbesteden van het werkgeverschap via een uitzend- of payrollconstructie (40 procent). Ruim 33 procent van alle glastuinbouwbedrijven maken gebruik van een specialistisch payrollbedrijf. De meest genoemde redenen voor het toepassen van een dergelijke constructie is het uitbesteden van het risico op kosten bij ziekte (50 procent) en de grote flexibiliteit in arbeidscontracten per medewerker (39 procent).

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.