Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 april 2015
 

Adviescommissie Water: versterk innovatie in de waterketen

 
 

De Adviescommissie Water vindt het noodzakelijk om de waterketen in de toekomst duurzamer te maken en tegelijkertijd betaalbaar te houden. Daarvoor zijn innovaties en betere samenwerking in de keten nodig.

In een advies aan de minister van Infrastructuur en Milieu doet de AcW een aantal aanbevelingen om het innovatieklimaat in de waterketen te versterken.

Goed functionerende waterketen
Nederland heeft een goed functionerend systeem van drinkwatervoorziening, riolering en zuivering van afvalwater (de waterketen) tegen relatief lage kosten. De waterketen wordt in de toekomst echter geconfronteerd met hogere eisen aan de zuivering vanwege nieuwe waterkwaliteitsproblemen zoals medicijnresten in water. Door klimaatverandering zal bij piekbuien de capaciteit van de riolering vaker tekortschieten. Toenemende schaarste aan grondstoffen en energie maakt daarnaast dat in de waterketen steeds meer aandacht is voor het terugwinnen van energie en grondstoffen. De commissie signaleert bovendien initiatieven in de samenleving voor zelfvoorzienende, circulaire systemen waar overheden een antwoord op moeten hebben.

Optimalisatie
Bij de huidige initiatieven voor vernieuwing ligt de nadruk vooral op optimalisatie van het huidige systeem. Er wordt te weinig geïnnoveerd over de grenzen van de verschillende schakels van de waterketen heen. De commissie ziet juist interessante mogelijkheden voor innovaties op de raakvlakken van de waterketen met andere terreinen, zoals logistiek, gezondheid en energie.

Gezamenlijk toekomstbeeld
Om de richting te bepalen van de ontwikkelingen in de waterketen acht de commissie een gezamenlijk ontwikkeld toekomstbeeld van de waterketen nodig. Een gezamenlijke visie als stip op de horizon bevordert de vermenigvuldiging van goede initiatieven waardoor het niet bij eenmalige experimenten blijft. Daarnaast vindt de commissie dat belemmeringen voor samenwerking aan innovaties in de waterketen moeten worden weggenomen. De AcW adviseert met voorrang te onderzoeken hoe de btw regelgeving kan worden aangepast zodat samenwerking tussen overheden onderling, met het bedrijfsleven, of tussen bedrijven onderling niet wordt gehinderd door extra afdracht van btw.

Export van kennis en kunde
De commissie ziet kansen voor versterking van de export van Nederlandse kennis en kunde op het gebied van de waterketen. Die worden nog onvoldoende benut. In veel landen is de waterketen minder ver ontwikkeld dan in ons land en drinkwaterbereiding en afvalwaterzuivering zijn miljardenmarkten. Nederland moet zichzelf neerzetten als 'sustainable urban delta', waarin niet alleen de aanpak met betrekking tot waterveiligheid aandacht krijgt, maar ook de waterketen. Ons land kan daarbij dienen als 'living lab' voor nieuwe ontwikkelingen.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken