Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zzp’er reist drie keer zo ver als gemiddelde Nederlander

3 april 2015 - Een gemiddelde Nederlander legt ongeveer 22,6 km af naar zijn werk. De zelfstandig professional, in de markt doorgaans zzp’er genoemd, reist bijna drie keer zo ver voor zijn dagelijks brood. Dit blijkt uit ZP Facts, een nieuwe marktmonitor voor zp’ers.

Eerdere onderzoeken tonen aan dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 22,6 km moet afleggen naar het werk, of hemelsbreed ongeveer veertien kilometer. ZP Facts onderzocht de kortste autoroutes van de woonplek naar de standplaats van de huidige opdrachtgever van meer dan 1.500 in Nederland werkende zelfstandig professionals. Zij reizen gemiddeld 63 km enkele reis van en naar hun opdrachtgevers. De gemiddelde reistijd met de auto komt daarmee op drie kwartier (vertragingen niet meegerekend). Dat is bijna drie keer zoveel als de gemiddelde Nederlander.

Noorden van het land spant de kroon
Groningen en Friesland spannen wat betreft reistijd de kroon. De reistijd heen en terug kan daar makkelijk oplopen naar drie uur per dag. Een ander opvallend aspect is dat professionals in Limburg en Zeeland opdrachten zoeken die dichter in de buurt van hun woonplek zijn. Mogelijk komen zij voor werk in de Randstad niet in aanmerking wegens de grote reisafstand en profiteren zij anderzijds mogelijk van schaarste aan aanbod van professionals in hun eigen regio.

Nieuwe marktmonitor voor ZP’ers
ZP Facts is de nieuwe monitor voor de markt van zp’ers in de zakelijke dienstverlening, voortgekomen uit een samenwerking tussen kennisbemiddelaar HeadFirst en de Universiteit van Tilburg. Arjan van den Born, hoogleraar creatief ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg: "Ik vond het opvallend te zien hoeveel kilometers zelfstandigen daadwerkelijk reizen voor een opdracht. Ik ben gemiddeld twee uur onderweg, maar er zijn dus mensen dagelijks drie à vier uur onderweg voor een interessante klus."Van den Born vervolgt: "Met het groeiende aantal zelfstandigen, waarvan velen met de auto reizen, is het onvermijdelijk dat de filedruk op de Nederlandse snelwegen verder toe gaat nemen. Dit is dan ook nuttige informatie voor diverse organisaties en overheidsinstanties."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.