Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ook kleine bedrijfsruimtes staan leeg

20 januari 2011 - In navolging van de kantorenmarkt heeft ook de markt voor kleinschalige bedrijfsruimten te kampen met een tegenvallende afzet. Dit heeft ertoe geleid dat beleggers en projectontwikkelaars vorig jaar werden geconfronteerd met een toename van het aantal nog te verhuren en te verkopen bedrijfsunits.

Tot die conclusie komt NVM Business na onderzoek naar de structuur en ontwikkeling van bedrijfsverzamelcomplexen in Nederland. Aanleiding tot het instellen van een breed opgezet onderzoek vormde het feit dat over kleinschalige bedrijfsruimten tot nu toe relatief weinig bekend is, terwijl echter blijkt dat bedrijfsverzamelcomplexen onderdak bieden aan vele duizenden ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Alleen al in de afgelopen tien jaar zijn in ons land zo'n 6.600 kleinschalige units gerealiseerd. Daarbij gaat het om afzonderlijke bedrijfsunits die geschakeld zijn gebouwd en die een gemeenschappelijke buitenruimte hebben. De units worden veelal gebruikt als opslagruimte, werkplaats of showroom, eventueel in combinatie met kantoorruimte. De oppervlakten van deze units variëren van 100 tot 500 vierkante meter. In de helft van de gevallen gaat het om koopunits. Belangrijke gebruikers zijn bedrijven die gespecialiseerde werkzaamheden in de bouw uitvoeren (schilders, installateurs), groothandelsbedrijven, computerservicebureaus, autoreparatiebedrijven, schoonmaakbedrijven en reclamebureaus. 

Oorzaken leegstand
Volgens NVM Business kan de toename van de leegstand in bedrijfsverzamelcomplexen vooral worden verklaard uit een sterk teruggelopen vraag naar kleinschalige units. Een belangrijk deel van de vraaguitval is toe te schrijven aan een terughoudende opstelling van de banken, als gevolg waarvan potentiële gebruikers het nieuwe bedrijfspand niet kunnen financieren. Daarnaast ondervindt de vraag hinder van een zekere aarzeling bij starters en zelfstandigen zonder personeel om hypotheekverplichtingen aan te gaan. Hoe groot het aantal te huur of te koop staande units is, is een vraag waarop gezien het grote aantal aanbieders moeilijk antwoord valt te geven. Uit eigen aanbodgegevens blijkt echter dat tussen de tien en vijftien procent van de bedrijfsunits in ons land leegstaat. Dat is overigens evenveel als in de kantorenmarkt. Relatief veel leegstaande bedrijfsruimten zijn onder meer te vinden in de provincies Utrecht, Gelderland en Limburg.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.