Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
27 maart 2015
 

Uitbesteden werkgeverschap helpt MKB-bedrijven groeien

 
 

Kleine ondernemingen die gebruik maken van payroll-dienstverlening doen het gemiddeld beter dan de markt. Dat concludeert de Please Payroll naar aanleiding van haar jaarcijfers over 2014.

Dat juist kleine ondernemingen een sterke groei realiseren is volgens Please-directeur Hans van de Ven goed verklaarbaar. "Kleine werkgevers voelen het meest de druk van de steeds complexer wordende wet- en regelgeving rondom het aannemen, in dienst hebben en ontslaan van medewerkers. Doorgaans moeten zij alle beslissingen op het gebied van HR en werkgeverschap zelfstandig nemen, met alle risico’s van dien. Juist voor deze ondernemers loont het dus het werkgeverschap uit te besteden. Ze kunnen de focus dan volledig op het ondernemen richten, en dat leidt sneller tot autonome omzetgroei. Onze propositie voorziet dan ook niet alleen in een groeiende behoefte bij kleine werkgevers, maar stimuleert feitelijk indirect ook de groei van nieuwe werkgelegenheid."
 
Rouleren met medewerkers
De introductie van de nieuwe wet Werk en Zekerheid draagt verder bij aan de complexiteit van het werkgeverschap, aldus Van de Ven. Hij noemt deze wet ‘goed bedoeld, maar niet erg goed doordacht’ en in haar uitwerking ‘contraproductief’. Van de Ven: "Dat de wet niet goed doordacht is blijkt uit het feit dat er nu al sprake is van ongewenste neveneffecten die gerepareerd moeten worden, zoals de uitwerking op seizoenarbeiders en de transitievergoeding voor werknemers die arbeidsongeschikt worden. Erger is echter dat de wet vanuit de flexwerker bekeken niet zorgt voor sneller een vast contract, maar juist voor sneller weer uit dienst en in de WW. Het was de bedoeling van de minister om het aantal draaideurconstructies te verminderen en werknemers sneller aan een vast contract te helpen. Het tegenovergestelde zal helaas het effect zijn: werkgevers zullen nu gaan rouleren met medewerkers om zo een flexschil in stand te kunnen houden."
 
Flexschil is noodzakelijk
Volgens de Please-directeur vergeet ‘Den Haag’ dat het hebben van een flexschil voor tal van ondernemingen noodzakelijk is om te kunnen meebewegen met groei en afname van de marktvraag. Zeker het voortbestaan van kleinere ondernemingen is daar volgens hem van afhankelijk. Van de Ven: "Met wetgeving zal men voor die situaties nooit een vast contract kunnen afdwingen. Als een tijdelijk contract niet meer mogelijk is, zal de ondernemer kiezen voor een nieuwe werknemer of een andere samenwerkingsvorm zoals bijvoorbeeld de ZZP-constructie. In beide gevallen geen prettig bericht voor de werknemer in kwestie."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken