Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 maart 2015
 

Hoe wordt u een goede gesprekspartner?

 
 

Een interessante en vlotte prater is aangenaam gezelschap. Maar hoe wordt u zo iemand? Goed niews: boeiend spreken is een vaardigheid die u steeds verder kunt verbeteren.

Er zijn boeken volgeschreven met tips voor personen die hun conversatie-skills willen verbeteren. De blog Bakadesuyo selecteerde uit al die literatuur de beste tips. Express.be vertaalde.

Hoe maakt u een goede eerste indruk?
Onderzoek toont aan dat een groot deel van de eerste indruk wordt bepaald door de eigen verwachtingen. Wanneer u zelf verwacht door anderen leuk gevonden te worden, dan blijkt dat ook zo te zijn. Als u daarentegen bang bent voor afwijzing, zal men ook vaak op een negatieve reactie stuiten. Dat is wat socioloog Robert Merton een self-fulfilling prophecy noemt. De verwachting afgewezen te worden leidt er volgens hem toe dat men zich kouder en defensiever gaat gedragen, wat er inderdaad toe zal leiden door anderen niet leuk gevonden te worden. Gelukkig is het omgekeerde ook waar. Uzelf open en hartelijk opstellen zorgt ervoor dat u door anderen als aangenaam gezelschap wordt bestempeld. Lachen is daarbij erg belangrijk en een iets tragere glimlach blijkt meer indruk te maken dan de snelle versie. Praat ook niet te snel, want mensen die langzaam en duidelijk spreken maken een  geloofwaardiger indruk.

Probeer niet indrukwekkend te zijn
Als u teveel probeert een bepaald beeld van uzelf neer te zetten, zult u door anderen al snel patserig of niet authentiek gevonden worden. Altijd slimmer proberen te lijken dan de rest zorgt er juist voor dat men u als een dom individu zal bestempelen. Maar: een Harvard-studie toonde aan dat mensen eigenlijk liever samenwerken met een sympathieke idioot dan met een intelligente rotzak.  De broers Ori en Rom Brafman stelden op hun beurt vast in een onderzoek  dat openheid tot een snel gevoel van verbondenheid kan leiden. "Wanneer beide partijen zich van bij de kennismaking kwetsbaar opstellen en een openheid tonen over de eigen persoonlijkheid en de eigen ideeën en gevoelens, creeren ze een omgeving waarin een onmiddellijk gevoel van verbondenheid heerst," zeggen ze.

Laat mensen over zichzelf praten
Mensen zijn hun eigen favoriete gespreksonderwerp. Als u om een gespreksonderwerp verlegen zit is het dus de kunst om de gesprekspartner de juiste vragen te stellen zodat hij over zichzelf begint te praten.
Wanneer men over de eigen persoon praat zal men zich volgens Harvard-neurowetenschapster Diana Termin zelfs nog beter voelen indien men zich daarbij ook gedeeltelijk kan blootgeven.
Volgens FBI-gedragsspecialist Robert Dreeke kan men iemand het best over zichzelf laten vertellen door geen beoordelende houding aan te nemen. Op die manier zal men iemand immers waarderen zonder het per se met die persoon eens te zijn.

Luister en zorg ervoor dat mensen weten dat u luistert
De FBI heeft een aantal technieken ontwikkeld die helpen om het gesprek met gijzelaars gaande te houden, maar die u ook in dagelijkse gesprekken toe kunt passen:

- Spiegelen: Herhaal de laatste paar woorden van uw gesprekspartner
- Parafraseren: Herhaal wat er net gezegd werd in uw eigen woorden
- Labelen: Geef een naam aan de gevoelens die uw gesprekspartners beschrijven en zeg bijvoorbeeld ‘het klinkt alsof u zich gestrest voelt’.  

Nog meer tips vindt u hier.


Bron: Express.be
 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken