Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
10 maart 2015
 

Brandwerendheid en binnenklimaat in top drie klusplannen ziekenhuizen

 
 

Van de Nederlandse ziekenhuizen denkt eenderde dat het budget voor renovatie de komende twee jaar gaat stijgen. Voor het onderhoudsbudget geldt dat iets meer dan 40 procent een stijging verwacht.

De top-drie geplande klussen vanuit dit budget zijn: schilderwerk, brandwerende maatregelen en verbeteringen aan het binnenklimaat. Dit blijkt uit ‘Zorgmarkt in Beeld’ van BouwKennis.

Beleidswijzigingen
Ziekenhuizen hebben last gehad van beleidswijzigingen en de aanhoudende laagconjunctuur. Dit heeft invloed op de plannen voor nieuwbouw, uitbreiding, onderhoud en renovatie. Het zijn daarnaast spannende tijden omdat de vraag naar zorg de komende jaren sterk zal toenemen maar ook zal veranderen.
‘Zorgmarkt in Beeld’ van BouwKennis richt zich onder andere op de keuzes die momenteel in de zorg worden gemaakt op het gebied van nieuwbouw en uitbreiding, renovatie en onderhoud en welke ontwikkelingen deze keuzes beïnvloeden. Het rapport schenkt onder andere aandacht aan het beschikbare budget voor onderhoud en renovatie en de verwachtingen hieromtrent. Dit tweejaarlijkse onderzoek wordt uitgevoerd onder ziekenhuizen en zorginstellingen. Zorginstellingen zijn onderverdeeld in middelgrote en grote zorginstellingen.

Budget renovatie
Voor ziekenhuizen geldt dat ruim een derde denkt dat het budget voor renovatie de komende twee jaar zal stijgen. Het percentage bedrijven dat een sterke stijging verwacht bedraagt tien procent. Het grootste aandeel (43 procent) verwacht dat het budget voor renovatie gelijk blijft. Het percentage dat een daling verwacht komt uit op vijftien procent.

Budget onderhoud
Wanneer er wordt gekeken naar de verwachtingen omtrent onderhoud, blijkt dat iets meer dan vier op de tien ziekenhuizen denkt dat het budget voor onderhoud de komende twee jaar zal stijgen. Ook hier verwacht tien procent een sterke stijging. Een derde geeft aan dat het budget voor onderhoud de komende twee jaar gelijk blijft, één op de vijf ziekenhuizen verwacht een daling.

Geplande klussen
Waar gaan ziekenhuizen het budget voor renovatie en onderhoud aan besteden? Gevraagd naar de geplande werkzaamheden voor de komende twee jaar, blijken ziekenhuizen vooral schilderwerk uit te gaan voeren. Ook brandwerende maatregelen worden veel genoemd. Verbeteringen aan het binnenklimaat maken de top drie compleet.
Ook het plaatsen van armaturen, automatische deuren en brandmelders en noodverlichting bevinden zich in de top zes van geplande klussen door ziekenhuizen. Met brandwerende maatregelen en brandmelders/noodverlichting bevinden er zich twee klussen geënt op brandveiligheid in de top uit te voeren klussen. Dit onderstreept dat brandveiligheid nog altijd een belangrijk thema is in de zorg.
 
Verbeteren binnenklimaat
Een goed binnenklimaat is in vele opzichten essentieel voor ziekenhuizen. Niet alleen op de OK, maar ook elders in het pand is het van groot belang. Het verbeteren van het binnenklimaat staat dan ook bij zes op de tien ziekenhuizen op de planning.
Indien is aangegeven dat er verbeteringen aan het binnenklimaat uitgevoerd zullen worden, is in het onderzoek gevraagd welke specifieke verbeteringen er aangebracht zullen worden. Bij ziekenhuizen en grote zorginstellingen gaat het hier voornamelijk om het plaatsen van een nieuw aircosysteem, het aanpassen van het bestaande aircosysteem, en het aanpassen van bestaande verwarmingssystemen.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken