Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 maart 2015
 

Uitstel deadline belastingaangifte: vijf tips om de financiële administratie tijdig op orde te hebben

 
 

Vanwege de nieuwe computersystemen van de Belastingdienst is de deadline voor de aangifte inkomstenbelasting een maand verschoven, naar 1 mei. Deze extra tijd komt ondernemers goed uit, blijkt uit een analyse van Exact onder zowel ondernemers als accountants in het mkb.

Hoewel ondernemers graag tijdig de administratie op orde hebben voor de aangifte, blijken de benodigde gegevens doorgaans pas een paar dagen van tevoren verzameld te worden. Exact zet daarom een aantal tips op een rij om de volledige administratie voortaan tijdig op orde te krijgen en zo gemakkelijk elektronisch aangifte te doen.

1. Lever wekelijks de administratie aan
Tijdwinst is voor ondernemers een groot goed, zeker als het aankomt op de financiële administratie. Zorg daarom dat het grootste gedeelte van het werk al is gedaan. Door iedere week digitaal gegevens als facturen en declaraties aan te leveren bij de accountant is hooguit een halfuur per week werk nodig. Hoewel administratie bijwerken soms vervelend is voor ondernemers, wordt hiermee uiteindelijk een uur tot meerdere uren per week tijd bespaard.

2. Automatiseer de administratie
De administratie kan tegenwoordig gemakkelijk digitaal aangeleverd worden. Op smartphones en tablets is het prima mogelijk al het papierwerk in te scannen door er een foto van te maken. Door het automatiseren van het invoerwerk kan een digitaal dossier worden opgebouwd dat vervolgens gecontroleerd kan worden door de accountant. Het handmatige invoerwerk, dat ondernemers als tijdrovend ervaren, wordt zo vermeden.

3. Maak gebruik van bankkoppelingen
Met bankkoppelingen van bijvoorbeeld ABN Amro, ING en Rabobank zijn gegevens completer en valt er sneller en efficiënter te werken. Er is geen mogelijkheid tot missende afschriften, want zodra facturen binnen zijn kan de administratie bijgewerkt en gecontroleerd worden door de accountant. Op deze manier ziet de ondernemer direct het resultaat en is de liquiditeitspositie zichtbaar en houdt hij meer grip op de zaak.

4. Geef de accountant ruimte proactief te adviseren
Ondernemers geven in meerdere onderzoeken aan op verschillende niveaus proactief advies van hun accountant te verwachten. Niet alleen het tijdig signaleren van liquiditeitsproblemen en fiscale risico’s, maar ook advies over investeringen, financieringen en de (fiscale) bedrijfsstructuur. Maak daarom de administratie ook wederzijds inzichtelijk. Door mee te kijken kan de accountant direct zien waar de ondernemer op financieel gebied staat. De accountant kan als business coach zo gevraagd (en ongevraagd) zinnig advies geven en waar nodig tussentijds helpen bijsturen. Ook kan de accountant aanbevelingen doen over de inzet van personeel, ZZP’ers en uitzendkrachten. De accountant wordt hierbij geholpen door toegang tot actuele gegevens, waardoor gerichter advies mogelijk is.

5. Durf te vragen over privéadministratie
Voor de aangifte moeten niet alleen de bedrijfsgegevens, maar ook de privéadministratie op orde zijn. Juist de privéadministratie wordt door ondernemers vaak te laat aangeleverd, waardoor de accountant geen doorlopend zicht heeft op zaken als ziektekosten, lijfrentepolis en de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Veel ondernemers geven toe beslissingen te nemen die later gevolgen hebben voor de zakelijke administratie, zonder vooraf de accountant te raadplegen. Dit geldt zowel privé (bij het aangaan van verplichtingen als huur, giften en verzorgingsbijdragen voor kinderen en ouders) als zakelijk (bij aanschaf van een auto, huur/leasecontracten en personeel). Door de accountant proactief vragen te stellen kunnen ondernemers dus op de toekomst anticiperen.

Extra lucht
Sebastiaan de Jong, Business Director Cloud Solutions bij Exact: "Het uitstellen van de deadline geeft ondernemers deze keer wat extra lucht. Om uw zaken goed te doen wilt u als ondernemer echter wel weten wat u, desnoods bij benadering, nog aan inkomsten- dan wel vennootschapsbelasting moet betalen. Door de administratie consequent bij te houden en via administratiesoftware aan te leveren bij de accountant, hebben beide partijen actueel inzicht. Op die manier is de belastingaangifte snel en eenvoudig te doen door de accountant."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken