Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
27 februari 2015
 

De transitievergoeding: wanneer verschuldigd?

 
 

Werkgevers zijn vanaf 1 juli 2015 in de meeste gevallen een transitievergoeding verschuldigd bij ontslag van werknemers die langer dan twee jaar in dienst zijn.

De vergoeding is ook verschuldigd bij afloop van een tijdelijk contract en ontslag van werknemers die langer dan twee jaar ziek zijn.

Uitzonderingen en nuances
Op bovenstaande hoofdregel bestaan nogal wat uitzonderingen en nuances, zo legt Ontslagspecialist uit. Er is geen transitievergoeding verplicht in de gevallen dat:

  • de werknemer nog geen achttien jaar is en hij gemiddeld niet meer dan twaalf uur per week werkt;
  • het ontslag verband houdt met het bereiken van de AOW- of pensioen gerechtigde leeftijd;
  • het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer;
  • werknemer weigert beter of gelijkwaardig nieuw contract
  • Indien werkgever in staat van faillissement is verklaard of surseance van betaling is verleend.
Afwijkende regelingen bestaan ook aangaande de hoogte van de transitievergoeding. Zo hebben werknemers die bij ontslag 50 jaar of ouder zijn en tenminste tien jaar in dienst zijn recht op een verhoogde transitievergoeding. Deze verhoging geldt niet als de werkgever minder dan 25 werknemers in dienst heeft. Er is zelfs sprake van een verlaagde transitievergoeding indien de werkgever met minder dan 25 werknemers ontslag aanvraagt vanwege bedrijfseconomische redenen.

Gebruik handig beslisschema
Door de uitzonderingen en aanpassingen op de hoofdregel(s) kan het lastig te bepalen zijn of in een concreet geval recht bestaat op een transitievergoeding en/of de hoogte daarvan afwijkt van de normale berekeningsgrondslagen.  Om gemakkelijker tot een oordeel te komen heeft Ontslagspecialist dit beslisschema vervaardigd. Doe er uw voordeel mee.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Smart IM vindt groeipartner in Capital A
Smart IM, toonaangevend online marketingbureau, kondigt nieuwe aandeelhouders aan. Capital A verkrijgt meerderheidsbelang. Smart IM ziet deze ontwikkeling als startschot voor een nieuwe groeifase.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken