Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 februari 2015
 

Bedrijven onderschatten financiële gevolgen van onverwacht verzuim

 
 

Carnaval staat weer voor de deur, dus organisaties kunnen zich klaar maken voor een piek in ziekteverzuim. Feestdagen als deze bezorgen de economie een flinke kater, want ongeplande afwezigheid kan leiden tot hoge directe en indirecte kosten.

Organisaties zijn zich vaak niet bewust van de verborgen kosten van verzuim. Uitgevoerd in samenwerking met the Society for Human Resource management (SHRM) heeft Kronos Incorporated opdracht gegeven voor een onderzoek dat de totale financiële impact van werknemersafwezigheid in Europa weergeeft. Kronos, wereldwijd marktleider in workforce managementoplossingen, onderzocht de vele effecten die werknemersafwezigheid heeft op een organisatie, inclusief de wijze waarop dit van invloed is op medewerkers en de productiviteit van het management.

Extra vervelende gevolgen
Ook zijn andere gevolgen, zoals het inzetten van vervangende werknemers, het maken van extra overuren, directe en indirecte kosten van betaald verlof en het belang van beleid en procedures om afwezigheid te beheren in kaart gebracht.

- Onverwacht verzuim zorgt voor een grotere negatieve impact bij organisaties in vergelijking met gepland verzuim. Met name de kwaliteit van het werk is lager en de overuren zijn hoger. Ruim 30 procent van de respondenten geeft aan meer verplichte overuren te maken. Dit zijn factoren die één voor één leiden tot meer financieel- en productiviteitsverlies.

- Daarnaast heeft ongeplande afwezigheid een negatieve invloed op de werkzaamheden van collega's. 77 procent van de respondenten heeft last van een verhoogde werkdruk als gevolg van collega’s die onverwacht niet op het werk verschijnen. Daarnaast ervaart 51 procent meer stress vanwege een verandering in werkpatronen. 

- 40 procent van de respondenten ziet een patroon van hogere percentages van ongeplande afwezigheid op maandag en vrijdag, voor feestdagen of voor nationale en sportevenementen. 

- Buiten Europa ervaren bedrijven ook problemen. Internationaal onderzoek uitgevoerd door Kronos toont aan dat het management gemiddeld vier uur per week in totaal vijf weken per jaar bezig is met de administratie van ongepland verzuim, inclusief het vinden van vervangers, het aanpassen van de workflow en het geven van trainingen. Zonder zichtbaarheid van deze trends in verzuim, blijven bedrijven moeilijk grip houden op de kosten. 

Ongepland verzuim
Ralf Lommel, General Manager Europa Kronos: "Evenementen als Carnaval zijn grote pijnpunten als het gaat om ongeplande afwezigheid bij organisaties. Wanneer bedrijven de volledige impact van afwezigheid kwantificeren, zoals het beheren, controleren en bijhouden van ongepland verzuim, kunnen ze op langere termijn het verzuim verminderen of zelfs voorkomen. Hiermee wordt het tevens mogelijk om de waarde van oplossingen beter in te schatten. Met betere oplossingen neemt niet alleen de tevredenheid van de werknemers toe, maar wordt het managen van ongeplande afwezigheid net zo eenvoudig als het managen van geplande afwezigheid. Dit is key bij het verbeteren van de productiviteit van de werknemers."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Welke hypotheek past bij de zzp'er?
Hoeveel hypotheek je als zzp’er kunt krijgen hangt af van een aantal zaken. De hoogte van je inkomen is natuurlijk van het grootste belang.
E-rijden nog steeds beloond
Het aantal elektrische auto's neemt toe. Vorig jaar zijn er weer meer volledig elektrische auto's verkocht.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Financiele schade beperken als zzp'er: welke verzekeringen zijn belangrijk?
De financiele schade voor uiteenlopende risico's is te beperken met zzp verzekeringen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Fleet Management inzetten voor uw bedrijf: dit zijn de voordelen
Steeds vaker wordt er binnen bedrijven die te maken hebben met transportkosten en logistiek, gebruik gemaakt van Fleet management.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken